Τα κτίρια που… τρώνε το νέφος

Μια επαναστατική πρόσοψη κτιρίων, που βοηθάει στον καθαρισμό του αέρα στις  μολυσμένες μητροπόλεις του κόσμου, έχει λανσάρει μια βερολινέζικη εταιρεία. 

Η πρόσοψη αποτελείται από ειδικά πάνελ, επενδυμένα με ένα ξεχωριστό χρώμα, που όταν το χτυπάει η υπεριώδης ακτινοβολία, αντιδρά σαν να καταπίνει με τους περιβαλλοντικούς ρύπους. Το αποτέλεσμα είναι το νέφος να διαλύεται σε λιγότερο επιβλαβείς ενώσεις, όπως διοξείδιο του άνθρακα και νερό.

Η ίδια η σύνθεση του υλικού παραμένει αναλλοίωτη, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το υλικό μπορεί να συνεχίζει να καθαρίζει τον αέρα για περισσότερο από μια δεκαετία, μέχρι να διαλυθεί η ειδική επένδυσή του. 

Με την επαναστατική αυτή πρόσοψη έχουν ήδη "εξοπλιστεί" το νοσοκομείο Μανουέλ Ζέα Γκονζάλες στην πόλη του Μεξικό, ένα ξενοδοχείο στο Άμπου Ντάμπι αλλά και ένα εμπορικό κέντρο στο Περθ της Αυστραλίας.

"Με αυτή την τεχνολογία, μπορείς να εγκαταστήσεις τη συγκεκριμένη πρόσοψη σε οποιοδήποτε σημείο. Ίσως δεν μειώσει τα μακρο-επίπεδα της μόλυνσης για πόλεις όπως το Μέξικο Σίτι κατευθείαν, αλλά μπορεί να διορθώσει τους δείκτες ρύπανσης στη συγκεκριμένη περιοχή, κάτι που θα έχει άμεση επίπτωση στο περιβάλλον. Άρα μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία των ανθρώπων που δουλεύουν σ’ αυτά τα κτίρια, ακόμη και των περαστικών" αναφέρει η αρχιτέκτονας Άλισον Ντρινγκ, από την εταιρία Elegant Embellishments.