Γνωρίστε το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος στον κόσμο

Την περασμένη εβδομάδα, το γιγαντιαίο καταμαράν Planet Solar που καλύπτεται από ηλιακούς συλλέκτες, "έδεσε"  στο Λονδίνο, αφού ολοκλήρωσε ένα ταξίδι τριών μηνών κατά μήκος του θερμού ρεύματος  του Κόλπου του Ατλαντικού, για να εξετάσει δείγματα νερού και αέρα, στο πλαίσιο έρευνας για την κλιματική αλλαγή. 

Στις 4 Μαΐου, το PlanetSolar ολοκλήρωσε έκανε τον γύρο του κόσμου, διανύοντας 60.000χλμ σε 584,  ημέρες τροφοδοτούμενο αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, ενώ στα ρεκόρ συγκαταλέγεται και  ο πιο γρήγορος διάπλους του Ατλαντικού, φτάνοντας από την Ισπανία στις Δυτικές Ινδίες μέσα σε 22 ημέρες.

Η κατασκευή του τεράστιου αυτού καταμαράν ολοκληρώθηκε το 2010. Έχει μήκος 35 μέτρα,  23 μέτρα πλάτος και ζυγίζει 105 τόνους. 

Το PlanetSolar είναι εξοπλισμένο με περισσότερα από 800 ηλιακά πάνελ, καθένα από τα οποία μπορεί να σηκώσει το βάρος ενός ανθρώπου. 

Τα φωτοβολταϊκά συνδέονται με γιγάντιες μπαταρίες ιόντων λιθίου, που είναι κρυμμένες στα διπλά κελύφη του σκάφους και δίνουν ισχύ στους δύο ηλεκτροκινητήρες του. 

Όταν είναι πλήρως φορτισμένες, οι μπαταρίες μπορούν να τροφοδοτήσουν στο μάξιμουμ τις μηχανές για 72 ώρες χωρίς ήλιο.