Αγοράστε ένα αληθινά… πράσινο έλατο

Χριστούγεννα χωρίς στολισμένο έλατο γίνονται; Δε γίνονται!

Και βέβαια δεν σημαίνει ότι για να φωτίσετε το σαλόνι σας με ένα καταπράσινο στολισμένο δέντρο, ακολουθώντας το πνεύμα των Χριστουγέννων θα πρέπει να εγκαταλείψετε το... οικολογικό σας πνεύμα.

Διαβάστε λοιπόν συμβουλές για ένα πραγματικά “πράσινο” έλατο.

Φυσικό ή τεχνητό;

Φυσικό βέβαια! Αναφωνούν οι ειδικοί. Τα τεχνητά δέντρα είναι από 100% πλαστικό, δηλαδή ένα εξαιρετικά επιβαρυντικό υλικό για το περιβάλλον.

Αν αγοράζετε φυσικό έλατο, αναζητήστε πληροφορίες σχετικά με το αν ο έμπορος είναι πιστοποιημένος που σημαίνει ότι ακολουθεί όλες τις διατάξεις που προβλέπει ο νόμος για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αν μένετε στην επαρχία, σε μέρη που καλλιεργούνται έλατα που προορίζονται για χριστουγεννιάτικο εμπόριο, επισκεφτείτε επί τόπου την περιοχή που καλλιεργούνται -ευκαιρία και για εκδρομή στη φύση.

Παίξτε... δίκαια!

Αναζητήστε τη χώρα προέλευσης του δέντρου. Πολλά φυσικά δέντρα προέρχονται από περιοχές όπου δεν τηρούνται ούτε στοιχειωδώς οι κανόνες του λεγόμενου fair trade. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα fairwindonline.com και ενημερωθείτε σχετικά.

Μην αγοράζετε, νοικιάστε.

Υπάρχει πλέον η δυνατότητα να νοικιάσετε ένα έλατο, όπως πχ ένα αυτοκίνητο ή ένα νυφικό. Πάρτε το, στολίστε το, χαρείτε το. Και μετά τις 6 Ιανουαρίου, το επιστρέφετε!

Τα φωτάκια να είναι LED!

Εκτός από το ότι προσδίδουν πιο φαντασμαγορικό στυλ, εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα. Ενώ οι γιρλάντες LED αναπτύσσουν χαμηλότερες θερμοκρασίες ακόμη και αν είναι αναμμένες πολλές ώρες, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Το Γενάρη, μην το πετάξετε, ανακυκλώστε!

Το στολίσατε, το χαρήκατε, τα Χριστούγεννα τελείωσαν και ήρθε η ώρα να το βγάλετε. Μην το πετάξετε, ανακυκλώστε. Τα στοιχεία της Ε.Ε. δείχνουν ότι μόλις το 10% των δέντρων απορρίπτεται σωστά. Τα έλατα που δεν θέλουμε πια μπορούν να αξιοποιηθούν για να γίνουν λίπασμα αλλά και βιομάζα.