Το πρώτο φωτοβολταϊκό κύτταρο μόνο από άνθρακα

Μια αρκετά υποσχόμενη εναλλακτική επιλογή προσφέρει το πρώτο φωτοβολταϊκό κύτταρο εξολοκλήρου από άνθρακα, που δημιούργησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

“Ο άνθρακας έχει το πλεονέκτημα της υψηλής απόδοσης με χαμηλό κόστος” σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας, Ζενάν Μπάο, και υπογραμμίζει ότι “πρόκειται για την πρώτη γνωστή προσπάθεια κατασκευής φωτοβολταϊκού κυττάρου εξολοκλήρου από άνθρακα”.

Το πρωτότυπο φωτοβολταϊκό λεπτού υμενίου του Στάνφορντ είναι κατασκευασμένο από άνθρακα το οποίο μπορεί να επιστρωθεί σε πλήθος επιφανειών (κτίρια, παράθυρα, αυτοκίνητα κ.ά). Αποτελείται από ένα φωτοενεργό στρώμα, που απορροφά ηλιακή ακτινοβολία, και είναι τοποθετημένο ανάμεσα σε δύο ηλεκτρόδια.

Η τεχνική επίστρωσης του φωτοβολταϊκού έχει το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους καθώς δεν απαιτούνται ακριβά εργαλεία και μηχανήματα για την εγκατάσταση.

Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους, αφού το μεγαλύτερο μειονέκτημα της κυψέλης από άνθρακα είναι ότι απορροφά κυρίως υπέρυθρο φως, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η αποδοτικότητά του να μην ξεπερνά το 1%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τις ηλιακές κυψέλες που κυκλοφορούν σήμερα.