Φτιάχνοντας ελαστικά από… πικραλίδες

Αν και για αυτούς που έχουν κήπο η πικραλίδα είναι ένα ενοχλητικό ζιζάνιο, για τους επιστήμονες το ταπεινό αυτό φυρό ίσως έχει μεγάλη σημασία στην μελλοντικά κατασκευή ελαστικών.

Ειδικοί σε όλο τον κόσμο έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα για να χρησιμοποιήσουν συστατικά της ρίζας αυτού του φυτού για να φτιάξουν ελαστικά, καθώς οι ρίζες της πικραλίδας παράγουν ένα γαλακτώδες υγρό στο οποίο υπάρχουν με μόρια καουτσούκ.

Στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Εφαρμοσμένης Οικολογίας Φραουνχόφερ, στο Μίνστερ της Γερμανίας, οι επιστήμονες δουλεύουν για να αναπτύξουν ένα είδος πικραλίδας που υπάρχει στο Καζακστάν.

«Έχουμε παντού πικραλίδες γύρω μας και αναζητούμε γονίδια που έχουν σχέση με την βιοσύνθεση του καουτσούκ. Αν αποκτήσουμε αυτές τις πληροφορίες, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά που θα παράγουν περισσότερο καουτσούκ, σταθερή ποσότητα καουτσούκ, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες» δήλωσε στο Euronews ο Ντιρκ Προύφερ, επικεφαλής του προγράμματος .

Το φυσικό προϊόν που παράγεται με αυτή τη διαδικασία έχει την ίδια ποιότητα με το συμβατικό καουτσούκ που προέρχεται από τα καουτσουκόδεντρα και εισάγεται από τις υποτροπικές περιοχές, για να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία ελαστικών.

Μάλιστα σε αντίθεση με το παραδοσιακό καουτσούκ, οι πικραλίδες μπορούν να καλλιεργηθούν στην Ευρώπη. Η καλλιέργειά τους κοστίζει λιγότερο, είναι πιο εύκολη και μπορεί να γίνει σε περιοχές που δεν προορίζονται για γεωργικές εργασίες.

«Δουλεύουμε εδώ και χρόνια σε αυτό το πρόγραμμα καλλιεργειών, έτσι ώστε να αναπτύξουμε νέα χαρακτηριστικά στα φυτά, σταθερά χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να έχουμε καθορισμένη ποσότητα καουτσούκ από το κάθε φυτό» επισήμανε ο Ντιρκ Προύφερ.

Το πειραματικό αυτό καουτσούκ παρουσιάστηκε σε ένα δοκιμαστικό τεστ στον δρόμο για να συγκριθεί σε επιδόσεις και χαρακτηριστικά με το παραδοσιακό καουτσούκ. Χρειάζονται όμως ακόμη αρκετά χρόνια ερευνών, μέχρι τα πρώτα ελαστικά από πικραλίδα να φτάσουν στην αγορά. Ακόμη κι αν το καουτσουκόδεντρο δεν αντικατασταθεί τελικά, οι εταιρίες ελαστικών θα είναι ιδιαίτερα χαρούμενες αν υπάρξει μια συμπληρωματική πηγή άντλησης καουτσούκ.