Φυτά που μεγαλώνουν με μπαταρία και… λογισμικό

Σε ερασιτέχνες κηπουρούς αλλά και σε όλους όσους θα ήθελαν λίγο πράσινο στο σπίτι τους αλλά δεν έχουν χρόνο να το φροντίζουν απευθύνεται ο σχεδιαστής Mattias Lepp, με τη νέα του εφεύρεση Click and Grow.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα γλαστράκι που περιέχει λογισμικό, αισθητήρες, μπαταρίες, μια αντλία, ένα μικρό δοχείο με νερό, σπόρους και θρεπτικά συστατικά. Ήδη παρέχεται μια ποικιλία από 13 διαφορετικά γλαστράκια με ποικιλία λουλουδιών και αρωματικών φυτών αλλά και λαχανικών.

Όπως επισημαίνει ο εφευρέτης του Click and Grow, το μόνο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να βάλει μπαταρίες στο γλαστράκι, να ρίξει νερό και να τοποθετήσει το φυτό σε ηλιόλουστο σημείο. Όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το λογισμικό.

Την έμπνευση για την εν λόγω μαγική γλάστρα συνέλαβε ο Lepp διαβάζοντας ένα άρθρο σύμφωνα με το οποίο η NASA σχεδιάζει να δημιουργήσει θερμοκήπια στο διάστημα. Έτσι ξεκίνησε να συνδυάζει την τεχνολογία με την κηπουρική στην αυλή του σπιτιού του στην Εσθονία, σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει φυτά με μηδενική ή ελάχιστη φροντίδα κάτω από δύσκολες κλιματικές συνθήκες.

Πέραν από την ευκολία που προσφέρει, το Click and Grow αναμένεται να μειώσει τα απορρίμματα από τα πλαστικά δοχεία στα οποία είναι τοποθετημένα τα φυτά όταν τα αγοράζουμε από το φυτώριο, καθώς η γλάστρα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ενώ το μόνο που χρειάζεται να αντικαταστήσουμε είναι οι σπόροι.