Σε λίγα χρόνια η νύχτα θα μας τελειώσει!

Φοβάστε το σκοτάδι; Κι όμως το σκοτάδι μας φοβάται περισσότερο εμάς τους ανθρώπους γιατί... το απειλούμε.

Η νύχτα λοιπόν κινδυνεύει να... σωθεί λόγω του φαινομένου της φωτορύπανσης.

Διαβάστε ακόμη: Ζητώντας το σκοτάδι: Η μάχη κατά της φωτορύπανσης

Οι επιπτώσεις αυτού όμως είναι ιδιαίτερα σοβαρές καθώς θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση ζώων, αποσυντονίζει τους φυσικούς κύκλους και απειλεί την υγεία των ανθρώπων.

Βασικότερη αιτία της φωτορύπανσης είναι ο νυκτερινός φωτισμός των δρόμων και των κτιρίων. Ενώ - ενδεικτικά στις ΗΠΑ- κάθε χρόνο, ο τεχνητός φωτισμός αυξάνεται κατά 6%.

Στο βιβλίο του The End of Night: Searching for Natural Darkness in an Age of Artificial Light, ο συγγραφέας, αστρονόμος Paul Bogard, προτείνει ορισμένους τρόπους να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Νόμοι κατά των υπερβολικών φωτισμών

Γαλλία και Τσεχία έχουν ήδη περάσει νομοθεσίες κατά του φωτισμού των καταστημάτων τη νύκτα. Το Μεξικό, ήδη από τη δεκαετία του 1990 έχει καταχωρίσει το νυκτερινό ουρανό ως μέρος της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Καθ' οδόν προς την ψήφιση τους είναι αντίστοιχες νομοθεσίες σε Βρετανία και 10 πολιτείες των ΗΠΑ.

Φανοστάτες που δεν φέγγουν προς τον ουρανό

Οι φανοί αυτοί που είναι σκεπασμένοι από πάνω δεν αφήνουν το φως να κινηθεί προς τον ορίζοντα. Περισσότερο από το 30% του δημόσιου φωτισμού σε όλες τις χώρες του κόσμου, διοχετεύει το φως προς τα πάνω. Αυτό - εκτός από τα προβλήματα για το περιβάλλον- είναι τεράστια οικονομική σπατάλη.

Φώτα που... συνδιαλέγονται με το φεγγάρι

Υπάρχει ένας μηχανισμός με αισθητήρες φωτός και λάμπες LED, που ρυθμίζει την ένταση του φωτός ανάλογα με τη φωτεινότητα του φεγγαριού. Έτσι μπορούν τα φώτα να ρυθμίζονται ανάλογα με την εποχή του χρόνου και πόσο φωτεινό είναι το φεγγάρι ώστε να μην καλύπτουν το φως του αλλά να λειτουργού συμπληρωματικά.

Φυτά που φωσφορίζουν

Οι βιοτεχνολόγοι έχουν ήδη καταλήξει σε φόρμουλες συνθετικών φυτών τα οποία φωσφορίζουν τη νύκτα. Την ημέρα απορροφούν ηλιακό φως και το βράδυ το εκπέμπουν. Αυτά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τον τεχνητό φωτισμό.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Γιατί να ξοδεύουμε τεράστια ποσά ενέργειας για να τα φορτίζουμε όταν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φώτα των πόλεων ως ενέργεια για να φορτίζουν και να κινούνται το βράδυ;