Εδώ και 4 μήνες η Κόστα Ρίκα έχει μόνον ανανεώσιμη ενέργεια!

Στόχος για έναν ολόκληρο χρόνο να καλύπτει το 100% των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ

Το στοίχημα της καθαρής ενέργειας κερδίζει μέρα την ημέρα η Κόστα Ρίκα. Ήδη το μικρό αυτό κράτος της Κεντρικής Αμερικής έχει να επιδείξει ένα σημαντικό επίτευγμα: εδώ και 4 μήνες, το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται, το καλύπτει από ανανεώσιμες πηγές. Πρώτος μεγάλος στόχος είναι για έναν ολόκληρο χρόνο, να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες αποκλειστικά από ΑΠΕ, ένα βήμα προς την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Το 2015, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αντιπροσώπευσε το 99% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κόστα Ρίκα. Για 285 μέρες, το κράτος κατάφερε να τροφοδοτείται αποκλειστικά από ΑΠΕ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηλεκτρικής Ενέργειας της Κόστα Ρίκα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της χώρας προέρχεται από την υδροηλεκτρική ενέργεια, λόγω του εκτεταμένου συστήματος ποταμών που διαθέτει, σε συνδυασμό με τις ισχυρές τροπικές βροχοπτώσεις. Ωστόσο, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, καθώς και η ενέργεια από βιομάζα και γεωθερμία, συνεισφέρουν επίσης σημαντικά στην καλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.