Πολύς αέρας, ελάχιστη αιολική ενέργεια

Η αιολική ενέργεια είναι σε άνοδο. Ωστόσο, επιστήμονες του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για τη Βιογεωχημεία υπολογίζουν εκ νέου ότι χρειάζεται πολύ άνεμος για την παραγωγή λίγης ενέργειας, ανατρέποντας παλαιότερες έρευνες.

Tο 2014, μόλις το 3% της παραγόμενης ενέργειας παγκοσμίως προερχόταν από την εκμετάλλευση του αέρα σε αιολικά πάρκα. Στη Γερμανία, η οποία κρατά τα ηνία παγκοσμίως στον τομέα, το ποσοστό αυτό ανήλθε κατά το ίδιο διάστημα στο 9,7%, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που εκπόνησε το γερμανικό Ινστιτούτο Fraunhofer.

Ερευνητές από το επίσης γερμανικό Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τη Βιογεωχημεία - σε συνεργασία με Αμερικανούς και Γάλλους ερευνητές - προσπάθησαν να υπολογίσουν in concreto την απόδοση της αιολικής ενέργειας. Σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης, η χρήση του αέρα ως πηγή ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος είναι λιγότερο αποτελεσματική από ό,τι νομίζαμε μέχρι πρότινος. Σύμφωνα με προγενέστερες μελέτες μπορούσαν να παραχθούν έως και επτά watt ανά τετραγωνικό μέτρο, η πρόσφατη έρευνα χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών στο ένα watt.

Για τις μετρήσεις οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια έκταση 100.000 τ.μ. στο Κάνσας των ΗΠΑ με ευνοϊκές συνθήκες για την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόλις το 26% της φυσικής αιολικής ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τη διαδικασία αυτή όμως ο άνεμος χάνει περίπου το 40% της αρχικής, φυσικής του αξίας.

Πηγή: Deutsche Welle