Επιτυχημένη η πρώτη δοκιμαστική πτήση του Solar Impulse 2

Την πρώτη του δοκιμαστική πτήση πραγματοποίησε σήμερα στην Ελβετία το ηλιακό αεροπλάνο "Solar Impulse 2", το οποίο κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, όπως και ο προκάτοχός του το διάσημο "Solar Impulse".

Με το Γερμανό πιλότο δοκιμών, Μάρκους Σέρντελ, στα χειριστήρια, το αεροπλάνο ανέπτυξε ταχύτητα στην πίστα, προωθούμενο από τους τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες του που τροφοδοτούνται από 17.200 ηλιακές κυψέλες.

Το "Solar Impulse 2" απογειώθηκε χάρη στα τεράστια φτερά του, που είναι μεγαλύτερα απ’ αυτά ενός Μπόινγκ 747. Η πρώτη πτήση του διήρκεσε 2 ώρες και 15 λεπτά, μισή ώρα περισσότερο απ’ ότι είχε προβλεφθεί αρχικά, και το αεροσκάφος ανέβηκε σε ύψος έως και 1.800 μέτρα.

Αυτό το δεύτερο και καινούριο πρωτότυπο, το οποίο τροφοδοτείται αποκλειστικά από την ηλιακή ενέργεια, έχει άνοιγμα φτερών 72 μέτρα, όσο και ένα Airbus A380, αλλά βάρος 2.300 κιλών, 150 φορές μικρότερο από το γιγάντιο αεροπλάνο της Airbus.

Το 2010, το ηλιακό αεροπλάνο είχε πραγματοποιήσει μια πτήση 26 ωρών χωρίς σταθμό, αποδεικνύοντας τη δυνατότητά του να συσσωρεύει αρκετό ηλεκτρισμό στη διάρκεια της ημέρας ώστε να συνεχίζει να πετάει στη διάρκεια της νύκτας.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, το "Solar Impulse 2" θα πρέπει να μπορέσει να πετάξει πάνω από 120 ώρες συνεχώς, πέντε ημέρες και πέντε νύκτες, όσο χρόνο χρειάζεται δηλαδή για να διασχίσει τον Ειρηνικό ή τον Ατλαντικό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το "Solar Impulse 2" θα  αποπειραθεί να πραγματοποιήσει το γύρο του κόσμου τον επόμενο χρόνο, μέσα στο 2015.