Λουκέτο σε δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Ν. Κορέα

Τη διακοπή λειτουργίας δύο πυρηνικών αντιδραστήρων ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Νοτίου Κορέας αφότου ανακάλυψαν ότι χρησιμοποιούσαν υλικά με πλαστά πιστοποιητικά ποιότητας.

Σταματώντας τους αντιδραστήρες για να αντικαταστήσει τα υλικά θα επιδράσει “σε απρόβλεπτο βαθμό” τα αποθέματα εθνικής ενέργειας κατά τους χειμερινούς μήνες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Η διαμάχη για τα προϊόντα που χρησιμοποιούνταν στους κορεατικούς αντιδραστήρες έρχεται εν μέσω αυξανόμενου ελέγχου της πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως, μετά τη κρίση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Τα μη ταυτοποιημένα υλικά στη Νότιο Κορέα είναι προϊόντα όπως ασφάλειες και διακόπτες ισχύος που δεν ενέχουν κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας σύμφωνα με τις αρχές.

Ο φορέας εκμετάλλευσης της εγκατάστασης, Korean Hydro & Nuclear Power Co, ανακάλυψε ότι οκτώ προμηθευτές είχαν πουλήσει συνολικά 7,682 τεμάχια με παραποιημένα πιστοποιητικά ασφαλείας μεταξύ του 2003 και του 2012, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η συνολική αξία των εν λόγω προϊόντων ανέρχεται σε περίπου 820 εκατ. γουόν ή 750.000 χιλιάδες δολάρια.

Οι δύο αντιδραστήρες υπολογίζεται ότι παράγουν περίπου το 5% του αποθέματος ενέργειας για τη χώρα, σύμφωνα πάλι με τις αρχές.

Η “τιμωρία” τους, θα μειώσει σημαντικά την ενέργεια που αποθηκεύει η χώρα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο - οπότε η θερμοκρασία πέφτει συνήθως κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.