Η αιολική ενέργεια μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Ένα από τα πιο συχνά επαναλαμβανόμενα επιχειρήματα των πολέμιων της αιολικής ενέργειας είναι ότι οι ανεμογεννήτριες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μόνο κατά διαστήματα, όταν υπάρχει αρκετός αέρας για να τις ενεργοποιήσει.

Αυτό, ισχυρίζονται οι επικριτές, σημαίνει ότι η ποσότητα του φυσικού αερίου που πρέπει να καεί- για να παρέχει η ανεμογεννήτρια μια αξιόπιστη εφεδρική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας- διαγράφει το συνολικό όφελος της αιολικής ενέργειας για το περιβάλλον.

Όμως, εκτεταμένη έρευνα που έγινε στην Ισπανία, αποδεικνύει ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν ισχύει, αφού οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο άνεμος είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές κατά των ανεμογεννητριών, σε περίπτωση που ο άνεμος αποτύχει, τα ορυκτά καύσιμα που πρέπει να καίνε συνεχώς σε χαμηλή ταχύτητα για να λειτουργεί η ανεμογεννήτρια, παράγουν συνεχόμενα μεγάλες ποσότητες CO2, που τελικά εξαφανίζουν τα κέρδη από την αιολική ενέργεια.

Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Energy , από ερευνητές του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης. 

Υπάρχουν κάποιες μικρές απώλειες, λένε οι ερευνητές, αλλά ακόμα κι αν ο άνεμος παρήγαγε το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας, η εξοικονόμηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα εξακολουθούσε να είναι 80% των εκπομπών που θα παραγόταν από τους παραδοσιακούς, παροπλισμένους πλέον,  θερμοηλεκτρικούς σταθμούς.

Η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα παραγωγής αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, μετά τη Γερμανία ,  σύμφωνα με το Ενεργειακό Γραφείο Πληροφοριών των ΗΠΑ. 

Η χώρα εξοικονομεί το 25% της ηλεκτρικής της ενέργειας από τα αιολικά πάρκα, αναφέρει το περιοδικό Renewables International.

 

Πηγή: Scientificamerican.com

 

Διαβάστε επίσης: Ρεκόρ για την αιολική ενέργεια στην Ισπανία