Σώζοντας ανθρώπινες ζωές από το διάστημα

Πολλές φορές κυβερνήσεις και οργανισμοί έχουν κατηγορηθεί ότι ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να στείλουν δορυφόρους στο διάστημα, την ώρα που... πίσω στη Γη εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν ή γονατίζουν υπό το βάρος της λιτότητας.

Όμως, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος 2012, η σημασία των δορυφόρων, δεν είναι απλά μεγαλύτερη από όσο νομίζουμε αλλά ανεκτίμητη!

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για το “μάτι της Γης στο διάστημα”.

Οι δορυφόροι μπορούν να σώζουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές καθημερινά. Οι εικόνες που λαμβάνουν και στέλνουν άμεσα στη Γη, “συλλαμβάνουν” τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά από μια φυσική ή τεχνική καταστροφή και αποκαλύπτουν μέρη του πλανήτη αλλά και ανθρώπους που ενδεχομένως βρίσκονται σε κίνδυνο.

Πρώτος ένας δορυφόρος “είδε” τη διαρροή ραδιενέργειας από τη Φουκουσίμα και δορυφόρος αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής της αποψίλωσης του Αμαζονίου, μια εικόνα που κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να δει από τη Γη.

Το 1999 υπεγράφη σε παγκόσμιο επίπεδο μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ όλων σχεδόν των χωρών οι οποίες είναι υποχρεωμένες (όσες υπέγραψαν) να στέλνουν άμεσα φωτογραφίες από δορυφόρους τους που αφορούν άλλες χώρες. Έκτοτε, χάριν στο σύστημα αυτό, έχουν μετριαστεί οι συνέπειες για περισσότερες από 300 φυσικές καταστροφές και δυστυχήματα, σε περισσότερες από 100 χώρες.