Ντόμινο σεισμών μπορεί να προκαλέσει ένας Εγκέλαδος

Ενδείξεις ότι πολύ ισχυροί σεισμοί είναι δυνατό -σπάνια ωστόσο- να πυροδοτήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες άλλους σεισμούς σε πολύ απομακρυσμένα μέρη, ενεργοποιώντας ρήγματα ακόμα και στην άλλη άκρη του κόσμου, έχουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Ομάδα σεισμολόγων του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Μπέρκλεϊ και της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, μελέτησε το μεγαλύτερο σεισμό, που σημειώθηκε φέτος, και ήταν αυτός που συνέβη στις 11 Απριλίου, με επίκεντρο στον Ανατολικό Ινδικό Ωκεανό, ανοιχτά της Σουμάτρας με ένταση 8,7 Ρίχτερ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή η μεγάλη σεισμική δόνηση πυροδότησε αρκετούς άλλους σεισμούς σε διάφορα σημεία της Γης, κατά τις επόμενες τουλάχιστον επτά ημέρες, καθώς ανάγκασε ορισμένα μακρινά ρήγματα να ενεργοποιηθούν.

“Μέχρι τώρα, εμείς οι σεισμολόγοι πάντα λέγαμε μην ανησυχείτε ότι οι μεγάλοι μακρινοί σεισμοί μπορεί να πυροδοτήσουν τοπικούς σεισμούς. Η νέα μελέτη τώρα δείχνει πως, αν και πρόκειται για κάτι πολύ σπάνιο -που μπορεί να συμβεί μόνο κάθε λίγες δεκαετίες- αποτελεί μια πραγματική δυνατότητα να συμβεί κάτι τέτοιο αν υπάρξει το κατάλληλο είδος (μακρινού) σεισμού”, είπε ο επικεφαλής της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο "Nature".

Μετά το σεισμό της 11ης Απριλίου ακολούθησαν μικρότεροι σεισμοί κατά τις τρεις επόμενες ώρες ενώ όπως υποστηρίζει η νέα έρευνα, ορισμένα μακρινά ρήγματα ενεργοποιήθηκαν με χρονο-καθυστέρηση μετά από έξι ημέρες. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί προειδοποίηση για όσους ζουν σε σεισμογενείς περιοχές σε όλο τον κόσμο, ότι ο κίνδυνος από ένα μεγάλο σεισμό -ακόμα και στην άλλη άκρη της Γης- δεν εξαλείφεται μετά από μερικές ώρες, αλλά είναι δυνατό να διατηρείται έως και μια εβδομάδα μετά.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο BBC ο Φρεντ Πόλιτζ της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, “για τη συντριπτική πλειονότητα των σεισμών, η ζώνη των μετασεισμών που ακολουθούν, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.000 χιλιόμετρα. Όμως, είναι ήδη γνωστό πως πολύ μεγάλοι σεισμοί μπορεί να πυροδοτήσουν σεισμούς σε όλο τον κόσμο. Συνήθως αυτό συμβαίνει σχεδόν αμέσως μετά τον μεγάλο σεισμό, όμως είναι δυνατό επίσης να γίνει με καθυστέρηση έως αρκετών ημερών”.