Μετεωρίτης από τον Άρη στη Σαχάρα

Ένας πολύ παλιός... επισκέπτης από τον Άρη, ένας μετεωρίτης που έπεσε στη Σαχάρα, ευελπιστούν οι επιστήμονες ότι θα τους βοηθήσει να μάθουν πολύ περισσότερα για τον Κόκκινο Πλανήτη. Το απολίθωμα που βρέθηκε στην καυτή έρημο είναι ηλικίας 2,1 δισεκατομμυρίων ετών. Μάλιστα, περιέχει δέκα φορές περισσότερο νερό από κάθε άλλο πέτρωμα που έχει προέλθει από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Ο μετεωρίτης που ακούει στο κωδικό όνομα NWA 7034 δεν μοιάζει με κανέναν από τους 110 “αρειανούς” μετεωρίτες που έχουν βρεθεί στη Γη και μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τα όσα ανακαλύπτουν τα σκάφη Curiosity και Opportunity της NASA στον Άρη.

Κι ενόσω το Curiosity βρίσκεται στον Άρη, οι επιστήμονες προσπαθούν μαζί με τα δεδομένα που στέλνει το διαστημικό ρόβερ να μάθουν όσο πιο πολλά μπορούν για το γειτονικό πλανήτη και από όσα κομμάτια του έχουν φτάσει στη Γη μας.

Πλέον μπορούν να διενεργήσουν εκτεταμένες δοκιμές και αναλύσεις ώστε να ανακαλύψουν τόσο το παρελθόν του μετεωρίτη όσο και την ιστορία του περιβάλλοντος στο οποίο διαμορφώθηκε.

Ο μετεωρίτης NWA 7034 έφτασε στα χέρια του Καρλ Έιτζι, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μετεωριτών του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού στην Αλμπουκέρκη, το 2011 από έναν συλλέκτη που το είχε αγοράσει από έμπορο μετεωριτών στο Μαρόκο.

Το δείγμα έχει όγκο όσο μια μπάλα του μπέιζμπολ αλλά μεγαλύτερο βάρος στα 319,8 γραμμάρια.

Ο μετεωρίτης NWA 7034 είναι σκούρος σε όλο το εσωτερικό του και απέκτησε το ψευδώνυμο “Μαύρη Καλλονή”.