Ασφυκτιά η Ελλάδα λόγω… τζακιού

Εκτός από το... πέπλο της κρίσης, τώρα και το... νέφος της κρίσης σκεπάζει τη χώρα κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Ιδιαίτερα επιβαρυμένος εμφανίζεται τις τελευταίες εβδομάδες ο αέρας, ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη λόγω της θεαματικής αύξησης της λειτουργίας των τζακιών τα οποία επιλέγονται λόγω χαμηλότερου κόστους ως κύρια πηγή θέρμανσης από χιλιάδες συμπολίτες μας.

Αιθαλομίχλη καλύπτει τον ουρανό της πρωτεύουσας και σήμερα Τρίτη, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Το 70% της ρύπανσης του αέρα κατά τη χειμωνιάτικη περίοδο προέρχεται από τα τζάκια ενώ τα σωματίδια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα είναι επικίνδυνα καθώς είναι εισπνεύσιμα. οι ενώσεις άνθρακα που απελευθερώνονται από τις καύσεις στα τζάκια και στις ξυλόσομπες, εγκλωβίζονται μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες σε υψόμετρο 500 - 1000 μέτρων εξαιτίας του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής στην ατμόσφαιρα. Θερμοκρασιακή αναστροφή καλείται το φαινόμενο κατά το οποίο στρώματα αέρα με διαφορετική θερμοκρασία δημιουργούν ένα “κλωβό” που εμποδίζει τη διαφυγή των ρύπων.

Τα μικροσωματίδια που εισπνέονται και κατακάθονται στους πνεύμονες έχουν ενοχοποιηθεί για αναπνευστικές αλλά και καρδιαγγειακές νόσους.