Χημειοθεραπεία για…καρκινοπαθείς ουρακοτάγκους

Η Πίνατ είναι ένας ουρακοτάγκος, 8 ετών και ο μεγάλος σταρ στη Ζούγκλα-Νησί του Μαϊάμι. Τις τελευταίες μέρες, έχει κοντά της ένα επιτελείο γιατρών, εξειδικευμένων στον καρκίνο, που την παρακολουθούν την ώρα που γίνεται η χημειοθεραπεία της.

Η χαριτωμένη πιθηκίνα πάσχει από μια μορφή καρκίνου στο αίμα και δεν είναι η πρώτη περίπτωση ζώου που λαμβάνει θεραπεία, ακριβώς όπως και ένας άνθρωπος. Άλλος ένας ουρακοτάγκος, που κατοικούσε στον ζωολογικό κήπο της Ουάσινγκτον, είχε υποβληθεί το 2000 σε εγχείρηση αφαίρεσης όγκου στο έντερο.

 O Δρ. Ράιν ντε Βόε, αρχίατρος στον ζωολογικό κήπο της Νότιας Καρολίνας, όπου δύο θηλυκοί ουρακοτάγκοι είχαν θεραπευτεί παλαιότερα, είπε ότι δεν υπάρχει εκτεταμένο ιστορικό θεραπείας μεγάλων πιθήκων με τη βοήθεια της χημειοθεραπείας. Σχολιάζοντας την κατάσταση της Πίνατ ο Δρ. Ντε Βόε, είπε ότι στην περίπτωση της, αυτό που βοηθάει είναι το νεαρό της ηλικίας της.

Η διάγνωση του καρκίνου στην Πίνατ, έγινε όταν η ιατρική ομάδα που την παρακολουθεί, ανακάλυψε ότι έχει εντερική παρεμπόδιση και περαιτέρω έρευνα, έδειξε τη σοβαρότητα της κατάστασής της.

Οι γιατροί στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά ένα τέτοιο φαινόμενο και αναλαμβάνουν τη θεραπεία ενός ουρακοτάγκου από τον καρκίνο. Χαρακτηριστική η περίπτωση ενός μέλους της ιατρικής ομάδας που δεν είχε ποτέ δουλέψει για τη θεραπεία ζώων, μεγαλύτερα από ένα ποντίκι.