Οργανικές ουσίες βρήκε το Curiosity στον Άρη

Απλές οργανικές ουσίες με βάση των άνθρακα, δηλαδή τα θεμελιώδη στοιχεία της ζωής καταγράφουν οι χημικές αναλύσεις εδάφους του Άρη από το Curiosity. Ωστόσο, η NASA ξεκαθαρίζει ότι τίποτα δεν είναι ακόμη επιβεβαιωμένο.

Το ρόβερ εντόπισε ίχνη χλωρίου, θείου και νερού, καθώς και χημικών ενώσεων που περιέχουν άνθρακα, τη βάση της οργανικής χημείας. Όμως οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να πουν με σιγουριά κατά πόσο αυτές οι οργανικές ουσίες (από άτομα χλωρίου και άνθρακα) όντως προέρχονται από την Άρη και αποτελούν προϊόν βιολογικής οργανικής ύλης ή μεταφέρθηκαν εκεί από το ίδιο το "Curiosity" ή έπεσαν από το διάστημα ή, ακόμα, αν πρόκειται για ανόργανο άνθρακα (π.χ. από διοξείδιο του άνθρακα).

Οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία και υπομονή καθώς -όπως λένε- η ανάλυση θα πάρει πολύ χρόνο ενώ το σκάφος δεν έχει φτάσει ακόμη στην περιοχή - στόχο που κρίνεται πιο γεωλογικά ενδιαφέρουσα, δηλαδή έχει αυξημένες πιθανότητες ανακάλυψης οργανικών ουσιών.

Έτσι, προς το παρόν, όπως δήλωσε ο αρμόδιος ερευνητής Πολ Μαχάφι του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA: “δεν μπορούμε να αναφέρουμε τελεσίδικα την ανίχνευση οργανικών ουσιών”.

Το εξελιγμένο και πιο μεγάλο όργανο SAM (Sample Analysis at Mars) του ρόβερ χρησιμοποιεί ένα μικρό φούρνο όπου ψήνει στους 800 βαθμούς Κελσίου τα δείγματα της πολύ λεπτής άμμου του Άρη, τα οποία συλλέγονται από ένα ρομποτικό βραχίονα και μετά μελετάται η χημική σύσταση των αερίων που εκλύονται. Τα αέρια που προέκυψαν κατά την πρώτη αυτή ανάλυση, ήσαν κυρίως διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμοί, καθώς και χλωριωμένο μεθάνιο, που είναι μια απλή οργανική ουσία και για την οποία κατά κύριο λόγο έχει προκληθεί όλη η επιστημονική έξαψη. Ενώ το χλώριο σχεδόν σίγουρα προέρχεται από τον Άρη, το μεγάλο ερωτηματικό είναι η προέλευση του άνθρακα του μεθανίου (Αρειανό ή όχι; Οργανικό ή όχι;).

Η ζωή, τουλάχιστον όπως έχει εξελιχθεί στη Γη, απαιτεί, εκτός από νερό και ενέργεια (ηλιακή ή άλλη), την ύπαρξη πολύπλοκων μορίων άνθρακα, όπως τα αμινοξέα. Αν όντως το "Curiosity" ανιχνεύσει τέτοιες οργανικές ουσίες στο μέλλον, θα είναι μια ιστορική ανακάλυψη, αν και δεν θα σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι υπήρξε ποτέ ζωή στον Άρη.