Το Βόγιατζερ 1 αφήνει πίσω το ηλιακό μας σύστημα

Έφυγε από τον πλανήτη μας 35 χρόνια πριν κι έκτοτε περιπλανιέται στο διάστημα. Τώρα, το διάσημο διαστημικό σκάφος Βόγιατζερ 1 (Voyager 1) “σπάει” τα όρια του ηλιακού μας συστήματος. Όπως ανακοίνωσε η NASA, το διαστημόπλοιο βρίσκεται πλέον στη “μαγνητική οδό” που οδηγεί στο διαστρικό χώρο. Το Βόγιατζερ βρίσκεται πλέον σε απόσταση 18 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και ακόμη και με την ταχύτητα του φωτός, τα ραδιοσήματα που στέλνει πίσω στη βάση στη Γη κάνουν ώρες να φτάσουν. Να σημειωθεί ότι η ταχύτητα του φωτός αγγίζει κατά προσέγγιση τα 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Περνώντας τα σύνορα του ηλιακού συστήματος, το Βόγιατζερ 1 θα γίνει το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα που θα περάσει στο αχανές σύμπαν, πέρα από τα όρια αυτού του κόσμου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το Βόγιατζερ 1 βρίσκεται σε μια περιοχή όπου οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου συνδέονται με μαγνητικές γραμμές του πεδίου του διαστρικού διαστήματος. Το φαινόμενο αυτό προκαλεί τα υψηλής ενέργειας σωματίδια από μακρινές σουπερνόβα εκρήξεις να εισέρχονται στο ηλιακό μας σύστημα, ενώ τα λιγότερο ενεργητικά ηλιακά σωματίδια να εξέρχονται.

“Είναι σαν μια οδός που επιτρέπει στα σωματίδια να εισέρχονται και να εξέρχονται”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επιστήμονας Εντ Στόουν, υπεύθυνος για το πρόγραμμα Βόγιατζερ.

Βέβαια, για να... ξεπροβοδίσουμε τον Ταξιδευτή, θα πάρει αρκετό χρόνο. Παρ' ότι βρίσκεται στη μεθόριο του ηλιακού μας συστήματος, για να διασχίσει τη “μαγνητική οδό”, το σκάφος ίσως χρειαστεί από μερικούς μήνες έως και δυο χρόνια. Εφόσον, κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς τι γίνεται στο τελευταίο αυτό επίπεδο του πολυσύνθετου ορίου μεταξύ της περιοχής του διαστήματος που επηρεάζεται από τον Ήλιο και του διαστρικού διαστήματος. Το σημείο στο οποίο η μαγνητική επίδραση του Ήλιου παύει ονομάζεται ηλιόπαυση.

Βόγιατζερ 1: Ο πιο φιλόδοξος απεσταλμένος του ανθρώπου

To Βόγιατζερ 1 είναι ένα μη επανδρωμένο διαπλανητικό διαστημόπλοιο που εκτοξεύτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1977 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

 Με βάρος 722 κιλών, το διαστημικό αυτό σκάφος αποτελεί ένα από τα πλέον φιλόδοξα ανθρώπινα σχέδια. Οι επιστήμονες της NASA έστειλαν το Βόγιατζερ για να μελετήσει όχι μόνο το ηλιακό μας σύστημα αλλά και το διαστρικό κενό, δηλαδή το χώρο μεταξύ των άστρων και των ηλιακών συστημάτων του γαλαξία μας.

Το σκάφος φέρει μια χρυσή πλάκα στην επιφάνεια του, στην οποία είναι χαραγμένα οπτικοακουστικά σύμβολα από τον πλανήτη μας όπως τη δομή χημικών συμβόλων, μήκη ηχητικών κυμάτων και τις συντεταγμένες του πλανήτη μας στο ηλιακό μας σύστημα. Και όλα αυτά, γιατί πέρα από τα υπόλοιπα το Βόγιατζερ 1 είναι ο απεσταλμένος του ανθρώπου που -αν υπάρχει νοήμων ζωή εκεί έξω- καλεί οποιοδήποτε ον το δει, να επικοινωνήσει με τον πλανήτη μας.

Η πλάκα του Voyager 1