Ένας κόσμος πολύ μακριά από τη Γη

Μια εξαιρετικά σπάνια φωτογραφία πλανήτη σε ένα άλλο ηλιακό σύστημα

Σε μια ιδιαίτερα σπάνια και μεγάλης επιστημονικής αξίας φωτογραφία ενός κόσμου πολύ μακρυά από το δικό μας, οι επιστήμονες εντόπισαν ένα πλανήτη με μάζα 13 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Ο τεράστιος πλανήτης είναι σε τροχιά γύρω από το άστρο Κάπα της Ανδρομέδας, ένα άστρο με μάζα 2,5 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου μας και βρίσκεται σε απόσταση 170 ετών φωτός από τη Γη. Καθώς η σύσταση του μοιάζει με αυτή του δικού μας Διός και αφού είναι τόσο μεγαλύτερος ο πλανήτης βαπτίστηκε από τους επιστήμονες σούπερ Δίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκτός από το εντυπωσιακό του μέγεθος, ο πλανήτης προσφέρει χρήσιμη γνώση για το πως τελικά δημιουργήθηκαν τα ουράνια αυτά σώματα. Ο υπερ Δίας φαίνεται πως δημιουργήθηκε με τον ίδιο τρόπο που σχηματίστηκαν και άλλοι πλανήτες με σαφώς μικρότερη μάζα. Όπως αναφέρουν οι αστρονόμοι, ο πλανήτης προέκυψε από τη συνένωση ενός των υλικών ενός εκκολαπτόμενου που βρίσκονταν σε τροχιά γύρω από ένα πρωτοπλανητικό δίσκο.