Τα τριζόνια τραγουδούν αλλιώς λόγω… φασαρίας

Αλλαγή στον τρόπο που τραγουδούν αναγκάζονται να κάνουν τα τριζόνια λόγω των ανθρώπινων θορύβων. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα μελέτη Γερμανών επιστημόνων, η οποία αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι οι ανθρωπογενείς θόρυβοι επηρεάζουν τη γενετική εξέλιξη των εντόμων.

Λόγω της έντασης των θορύβων, όπως η βοή των δρόμων, τα έντομα, προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις του περιβάλλοντός τους, μεταβάλλουν ακόμα και τους φυσικούς ήχους που παράγουν.

Έως τώρα ήταν γνωστό ότι διάφορα ζώα (πουλιά, φάλαινες, βάτραχοι κ.α.) αλλάζουν τους ήχους τους σε θορυβώδη περιβάλλοντα, όμως ποτέ δεν είχε διαπιστωθεί σχετική επίδραση στα έντομα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπίλεφελντ, έπιασαν 188 αρσενικά τριζόνια, τα μισά από τα οποία προέρχονταν από ήσυχες τοποθεσίες και τα υπόλοιπα από θορυβώδεις, δίπλα σε δρόμους με μεγάλη κίνηση. Τα εν λόγω έντομα χρησιμοποιούν το τραγούδι τους -που παράγεται τρίβοντας τα πίσω πόδια τους στις μπροστινές φτερούγες τους- προκειμένου να προσελκύσουν συντρόφους.

Οι Γερμανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα έντομα που προέρχονταν από περιοχές κοντά σε δρόμους με μεγάλη οδική κυκλοφορία, είχαν μάθει πλέον να ενισχύουν συστηματικά την ένταση στις χαμηλότερες συχνότητες του τραγουδιού τους. Όπως είπαν οι ερευνητές, ο θόρυβος των δρόμων είναι απειλητικός για τις αναπαραγωγικές δυνατότητες των τριζονιών, επειδή εμποδίζει τα θηλυκά να ακούσουν τα αρσενικά, οπότε κατ' ανάγκη τα τελευταία πρέπει να κάνουν προσαρμογές στους ήχους τους, ώστε να ακούγονται σε μεγάλη απόσταση.