Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός στην πόρτα σας

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) είναι το πιο φωτεινό σώμα στον ουρανό του πλανήτη μας μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη. Είναι ορατός με γυμνό μάτι και λόγω της περιστροφής της Γης είναι ορατός από όλα τα μέρη του πλανήτη μας. Αρκεί να ξέρετε πότε περνά και από τη δική σας πόρτα.

Πώς θα το μάθετε; Ρωτήστε την NASA!

Μια νέα υπηρεσία της υπηρεσίας διαστήματος, το Spot the Station, σας δίνει τη δυνατότητα να ξέρετε πότε ακριβώς είναι ορατός ιεί όταν ο Σταθμός από το σπίτι σας.

Όσοι το επιθυμούν μπορούν να εγγραφούν στην υπηρεσία και να παίρνουν ενημερώσεις σε κάθε “ευκαιρία καλής παρατήρησης” του ISS.

Μέχρι στιγμής το Spot the Station μπορεί να υπολογίσει πότε θα είναι ορατός ο ISS για 4.600 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Οι εγγεγραμμένοι χρήστες θα ειδοποιούνται μέσω email λίγες ώρες πριν την επόμενη “καλή ευκαιρία” παρατήρησης του σταθμού.

Το Spot the Station αναφέρει την ώρα διέλευσης, το ύψος του σταθμού σε μοίρες πάνω από τον ορίζοντα και την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει κανείς να κοιτάξει, ενώ οι “καλές ευκαιρίες” υπολογίζεται ότι θα παρουσιάζονται από μία-δύο φορές την εβδομάδα μέχρι μία-δύο φορές το μήνα.

Ο σταθμός είναι εύκολα ορατός λίγη ώρα πριν από τη δύση του ηλίου, ή πριν το ξημέρωμα, όταν το φως του ήλιου ανακλάται στους ηλιακούς συλλέκτες του και τον κάνει να ξεχωρίζει στο σκοτεινό ουρανό.