Ανακύκλωση: Μαθητές της Πιερίας δημιούργησαν το προϊόν της χρονιάς

Το «SmileyBin» του Γυμνασίου Αλωνίων Πιερίας αναδείχθηκε «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2016» και πάει... Ελβετία

Πάει… Ελβετία ο «έξυπνος» κάδος ανακύκλωσης «SmileyBin» που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Πύδνας-Κολινδρού, Αλωνίων Πιερίας. Η ταλαντούχα ομάδα από την Βόρεια Ελλάδα κατέκτησε την πρώτη θέση στον 10ο Τελικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2016» του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. 

Τα παιδιά δημιούργησαν μια «πατέντα» ενός κάδου που έχει μέσα ζυγαριά και ανταμείβει τον χρήστη που ανακυκλώνει περισσότερο, με πόντους εκπτώσεων σε συνεργαζόμενα καταστήματα ή στα δημοτικά τέλη. Οι πόντοι πιστώνονται μέσω wifi σε ειδική κάρτα, η οποία χρησιμοποιείται και για να ανοίγει αυτόματα ο κάδος με ενέργεια από φωτοβολταϊκό πάνελ που υπάρχει στην οροφή. Σύνθημα των παιδιών: «Ανακύκλωσε και κέρδισε, εσύ και το περιβάλλον!».

Πρόκειται για μαθητές τρίτης Γυμνασίου και είναι οι μικρότεροι σε ηλικία μαθητές «επιχειρηματίες» που κατάφεραν να μπουν στην τελική δεκάδα, από τα 100 σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν φέτος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση».

Η μαθήτρια Μαρία Κοκκάλα, Διεθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της «Εικονικής Επιχείρησης» SmileyBin,   ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece τονίζοντας πόσο σημαντική είναι για την ομάδα η διάκριση αυτή. «Είμαστε ένα μικρό Γυμνάσιο στα Αλώνια Πιερίας που έχει όλα-όλα 50 παιδιά από 4 χωριά της περιοχής. Το βραβείο αυτό μας δίνει μεγάλη δύναμη, καταλαβαίνουμε πως όλα στη ζωή είναι εφικτά», είπε η Μαρία.

Η νικήτρια ομάδα θα ξεκινήσει τώρα εντατικές προετοιμασίες για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο μεγάλο Πανευρωπαϊκό Τελικό Διαγωνισμό «Company of The Year» του Junior Achievement Europe που θα γίνει στην Λουκέρνη της Ελβετίας 25-28 Ιουλίου. 

«Το SmileyBin είναι ένα πολύ πρωτοποριακό προϊόν που μπορεί να υλοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και να ενισχύσει τις δράσεις υπέρ της ανακύκλωσης», δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, κα Λίτσα Παναγιωτοπούλου. «Είμαστε αισιόδοξοι ακόμα και για την πρωτιά στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό».

Ο διαγωνισμός «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση» πραγματοποιήθηκε για 10η συνεχή χρονιά στη χώρα μας από τον μη-κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων-Junior Achievement Greece». Το ΣΕΝ/JA Greece είναι φορέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Junior Achievement Worldwide, του μεγαλύτερου και μακροβιότερου μη κερδοσκοπικού οργανισμού στον κόσμο που εφαρμόζει προγράμματα επιχειρηματικότητας και βασικών αρχών οικονομίας στην εκπαίδευση σε 122 χώρες, με τη συμμετοχή άνω των 10 εκατομμυρίων μαθητών το χρόνο παγκοσμίως.