Ακόμη δυο ελληνικά νησιά καταργούν την πλαστική σακούλα

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας που προβλέπει μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας από τον Νοέμβριο του 2016

Ακόμη δυο ελληνικά νησιά, και μάλιστα δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, η Σαντορίνη και η Τήνος καταργούν την χρήση της πλαστικής σακούλας και θα ενταχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Ήδη η Σίφνος και η Αλόννησος έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει πλέον ευρωπαϊκή οδηγία που επιβάλλει τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, σε όλη την Ευρώπη, από τον Νοέμβριο του 2016. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ψηφίσει νόμο για τη μείωση της πλαστικής σακούλας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά το ήμισυ μέχρι το 2019.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια 8 δισεκατομμύρια (!) πλαστικές σακούλες.

Η νέα νομοθεσία απαιτεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να περιορίσουν σταδιακά τη χρήση της πλαστικής τσάντας με αρχικό ανώτατο όριο τις 90 σακούλες ανά άτομο ετησίως από το 2019 και τις 40 σακούλες το 2025.

Ορισμένες χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλά ποσοστά χρήσης της πλαστικής τσάντας -περισσότερες από 500 ανά άτομο ετησίως– και θα πρέπει να προχωρήσουν σε δραστικές αλλαγές για να συμμορφωθούν με τα νέα όρια.

Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 230 πλαστικές σακούλες ανά άτομο, το χρόνο.

Από την άλλη πλευρά, χώρες όπως η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και η Γαλλία έχουν ήδη πετύχει τον αρχικό στόχο με 79 πλαστικές σακούλες ανά άτομο ετησίως.