Μείωση χρήσης ηλεκτρονικών ειδών; Όχι! Ανακύκλωση!

Όχι, η λύση δεν είναι να μειωθούν οι εισαγωγές και η χρήση ηλεκτρονικών ειδών αλλά ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί αναλυτές που ασχολούνται με ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης των αναδυόμενων χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού, οι χώρες δεν θα πρέπει να περιορίσουν τις εισαγωγές ηλεκτρονικών ειδών και εξελιγμένων τεχνολογικών προϊόντων αλλά να θεσπίσουν λειτουργικά και αποδοτικά συστήματα ανακύκλωσης των απορριμμάτων.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, τα ηλεκτρονικά προϊόντα τα οποία επιτέλεσαν το έργο τους δεν είναι ανάγκη να αυξάνουν το σωρό των απορριμμάτων που πνίγουν τις χωματερές.

Κάθε χρόνο, παράγονται 50 εκατομμύρια τόνοι e- σκουπιδιών. Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς τέτοιων απορριμμάτων είναι η Ευρώπη, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Τα περισσότερα απορρίμματα και του ανεπτυγμένου κόσμου καταλήγουν στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το ζήτημα της διαχείρισης των e- απορριμμάτων αναδεικνύεται σε μείζονα περιβαλλοντική και υγειονομική πρόκληση για τον 21ο αιώνα.