Από σκουπίδια στο Έβερεστ… έργα τέχνης στο Κατμαντού

Πεταμένοι κύλινδροι, σχοινιά, τέντες, κουτάκια από μπύρες ακόμα και τα απομεινάρια ενός ελικοπτέρου μετατράπηκαν σε γλυπτά που αναδεικνύουν το πρόβλημα ρίψης αποβλήτων στις πλαγιές του βουνού Έβερεστ.

Καλλιτέχνες εργάστηκαν με πρώτη ύλη τόνους σκουπιδιών που συλλέχθηκαν από το ψηλότερο βουνό του κόσμου για να δημιουργήσουν μια έκθεση με 75 έργα, και η οποία εκτίθεται στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, το Κατμαντού.

Εξήντα πέντε αχθοφόροι και 75 βουβάλια επιστρατεύθηκαν για να συλλέξουν και να μεταφέρουν συνολικά οκτώ τόνους από το βουνό.

“Σκεφτήκαμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να προωθήσει τους καλλιτέχνες αλλά και να συνεισφέρει στην καθαριότητα του Έβερεστ”, δήλωσε η διοργανώτρια Kripa Rana Shahi.

Δεκαπέντε Νεπαλέζοι καλλιτέχνες πέρασαν ένα μήνα στα εργαστήρια τους προετοιμάζοντας τα έργα τους για την έκθεση που εγκαινιάστηκε σ ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Κατμαντού και την επόμενη βδομάδα θα μεταφερθεί στο τουριστικό θέρετρο της Ποκχάρα.

Ένα από τα έργα απεικονίζει το θεό Ganesh και έχει φτιαχτεί από τα απομεινάρια ενός ελικοπτέρου που συνετρίβη το 1974 ενώ μετέφερε τροφή σε Ιταλούς αναβάτες.

Τα οικολογικά αυτά έργα τέχνης πωλούνται από 17 δολάρια και ήδη αρκετά έχουν πωληθεί.