Η μετοχή που αξίζει πάνω από 300.000 δολάρια η μία

Η μετοχή που αξίζει πάνω από 300.000 δολάρια η μία

Για να αγοράσεις μία μετοχή της εταιρείας αυτής, πρέπει να πουλήσεις τέσσερα και πλέον διαμερίσματα στην Αθήνα

Στη σημερινή εποχή όλοι σχεδόν γνωρίζουν έννοιες όπως Χρηματιστήριο, μετοχές, κεφαλαιοποίηση και αυτοί που είναι πιο εξοικιωμένοι, επενδύουν σε χαρτιά, που θα τους αποφέρουν ισχυρά κέρδη.

Και ενώ όλοι θα περίμεναν, ότι μία καλή επένδυση είναι είτε οι μετοχές ενεργειακών κολοσσών, όπως η Exxon Mobil, η BP ή η Shell, είτε τεχνολογικών κολοσσών, όπως της Google και της Apple, είτε του κολοσσού διαδικτυακού εμπορίου Amazon, κάνουν λάθος. Η μετοχή με την μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως, δεν είναι άλλη από αυτή ενός εκ των γκουρού των επενδύσεων και ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, Γουόρεν Μπάφετ.

Πρόκειται για την Berkshire Hathaway Inc, η μετοχή της οποίας έκλεισε την Παρασκευή 10 Μαΐου στη Wall Street στην εξωπραγματική τιμή των 315.500 δολαρίων. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν όμιλο επιχειρήσεων, ο οποίος ασχολείται κυρίως με τον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης, τους σιδηροδρόμους, την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και το χονδρικό εμπόριο. Η χρηματιστηριακή της αξία μάλιστα ξεπερνά σήμερα τα 514 δισ. δολάρια.

Στην δεύτερη θέση και με απόσταση που μοιάζει με «έτη φωτός» από την αξία της μετοχής της εταιρείας του Γουόρεν Μπάφετ δεν βρίσκεται κανένας από τους παραπάνω κολοσσούς. Συγκεκριμένα, η δεύτερη ακριβότερη μετοχή στον κόσμο είναι της Seaboard Corporation, η αξία της οποίας φθάνει μόλις τα... 4.275 δολάρια η μία. Πρόκειται για εταιραία που η κύρια ασχολία της είναι οι θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων και η παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Η δε χρηματιστηριακή της αξία, μόλις που φθάνει τα 4,98 δισ. δολάρια.