Κάθε μήνα θα αγοράζει ομόλογα 30 δισ. ευρώ η ΕΚΤ

Κάθε μήνα θα αγοράζει ομόλογα 30 δισ. ευρώ η ΕΚΤ

Παγωμένα στο 0% τα επιτόκια

Αμετάβλητα και παγωμένα στα ιστορικά χαμηλά του 0% διατήρησε για ακόμη μια φορά τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αμετάβλητο διατηρήθηκε και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% αλλά το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Με ανακοίνωσή της η ΕΚΤ καθηλώνει τυχόν «προσδοκίες» ξεκαθαρίζοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν ως έχουν για μια μεγάλη χρονική περίοδο ακόμη.

Επίσης, το συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης επιβεβαίωσε ότι από τον Ιανουάριο του 2018 θα προχωρήσει σε αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγορές τίτλων 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, έως τον Σεπτέμβριο του 2018 ή και περισσότερο, εάν χρειαστεί. Η ΕΚΤ ξεκαθαρίζει ότι η αγορά ομολόγων θα συνεχίζεται έως ότου παρατηρηθεί βιώσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού προς τα επίπεδα που έχει θέσει στόχο η κεντρική τράπεζα (2%).

Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη δέσμευση να προχωρήσει σε αύξηση της κλίμακας ή της διάρκειας των αγορών ομολόγων, εάν το κλίμα επιδεινωθεί.