Η Alpha Bank χρηματοδοτεί με 4 δισ. ευρώ επενδύσεις σε τουρισμό και ενέργεια

Η Alpha Bank χρηματοδοτεί με 4 δισ. ευρώ επενδύσεις σε τουρισμό και ενέργεια

Το επιχειρησιακό σχέδιο για της τράπεζας για την ενίσχυση των επιχειρήσεων

Στο επιχειρησιακό σχέδιο της ALPHA BANK, σύμφωνα με το οποίο η τράπεζα θα χρηματοδοτήσει επενδυτικά σχέδια, με κονδύλια που θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Μαντζούνης κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Η χρηματοδότηση αφορά στην τριετία 2017-2019 και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και των βασικών υποδομών, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κύριος Μαντζούνης.

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά δεδομένα της ALPHA BANK, ο ίδιος τόνισε ότι η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη την υψηλή κεφαλαιακή της επάρκεια, βελτίωσε την αποδοτικότητά της και επέτυχε τον στόχο της για επιστροφή σε κερδοφόρο πορεία.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι το κερδοφόρο αποτέλεσμα του 2016 επετεύχθη παρά τις υψηλές προβλέψεις Ευρώ 1,2 δισ. για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου. Το υψηλότερο Καθαρό Περιθώριο Τόκων και η βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα ενίσχυσαν τα αποτελέσματα της Τραπέζης, ενώ διατηρήθηκε η ισχυρή κεφαλαιακή της βάση και επετεύχθη περαιτέρω απομόχλευση του Ισολογισμού. Επιπλέον, κατά το 2016, εφαρμόσθηκε το Σχέδιο Αναδιαρθρώσεως της Τραπέζης, όπως έχει συμφωνηθεί με την 5 Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αποτέλεσμα την πώληση δραστηριοτήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ελλάδα», σημείωσε ο κύριος Μαντζούνης.

«Όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο των Μεγάλων Επιχειρήσεων, η Pillarstone, η εταιρία υποστηρίξεως των τραπεζών στη διαχείριση των μη εξυπηρετουμένων δανείων, έλαβε τη σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και έχει ξεκινήσει επαφές με μία σειρά ελληνικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν η KKR , η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως (EBRD) και η Pillarstone με την Alpha Bank και την Eurobank. Συγκεκριμένα, οι επενδυτές θα διοχετεύουν μακροπρόθεσμα κεφάλαια σε σημαντικές ελληνικές εταιρίες - δανειολήπτες, οι οποίες, με την επιχειρησιακή τεχνογνωσία της illarstone, θα σταθεροποιηθούν, θα βοηθηθούν να ανακάμψουν και θα εισέλθουν σε πορεία αναπτύξεως προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων μερών. Επιπροσθέτως, η EBD θα μπορεί να συνεπενδύει επιλεκτικά σε συμπράξεις της KKR , της Pillarstone και των τραπεζών. Το εγχείρημα αυτό θα επιτρέψει στις βιώσιμες ελληνικές επιχειρήσεις να διαχειρισθούν αποτελεσματικά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Το τέταρτο τρίμηνο του 2016 τα δάνεια σε καθυστέρηση μειώθηκαν κατά Ευρώ 225 εκατ., μετά την προσαρμογή για τις διακοπείσες δραστηριότητες στη Σερβία, έναντι αυξήσεως των νέων καθυστερήσεων ύψους Ευρώ 77 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο. Συνέπεια αυτών των προσαρμογών ήταν η συμπίεση του Δείκτη Καθυστερήσεων σε 38,1%», συμπλήρωσε.