Η τραπεζική κρίση στη Γερμανία οδηγεί σε συγχώνευση

Η τραπεζική κρίση στη Γερμανία οδηγεί σε συγχώνευση

Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων γερμανικών τραπεζών

Αναζωπυρώνονται τα σενάρια στη Γερμανία, που μιλούν για συγχώνευση των δύο κορυφαίων γερμανικών τραπεζών, προκειμένου να βγουν από το τέλμα της κρίσης, με την σχετική απόφαση να θεωρείται ζήτημα χρόνου, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Μόλις τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής της Deutsche Bank Κρίστιαν Ζέβινγκ πήρε πράσινο φως από το προεδρείο της τράπεζας, για την έναρξη άτυπων επαφών, με στόχο την εξαγορά ή την συγχώνευση με την Commerzbank, έγραφαν το σαββατοκύριακο οι εφημερίδες Süddeutsche Zeitung και Welt am Sonntag. Οι εκπρόσωποι Τύπου των δύο κορυφαίων τραπεζών απέφυγαν να σχολιάσουν τα δημοσιεύματα.

Όμως ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς προσερχόμενος χθες στη συνεδρίαση του Εurogroup, παραδέχθηκε ότι έχει ξεκινήσει ήδη διάλογος και ότι η κυβέρνηση τον παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν είναι μυστικό, ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της συγχώνευσης και πως ασκεί πιέσεις στις δύο τράπεζες προς την κατεύθυνση αυτή. Αρκετές φορές ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει δημόσια, ότι η Γερμανία χρειάζεται μια μεγάλη τράπεζα.

Εδώ και μήνες το Βερολίνο εξετάζει διάφορες δυνατότητες προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η DW, κορυφαίοι αξιωματούχοι συμμετείχαν σε άτυπες επαφές για μια ενδεχόμενη συγχώνευση της Deutsche Bank με την ελβετική UBS. Γρήγορα όμως στράφηκαν στην προτιμότερη επιλογή της συγχώνευσης Deutsche Bank και Commerzbank.

Με διαφορά η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η υπερβολικά χαμηλή κερδοφορία της Deutsche Bank σε εποχές επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Οι ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα δείχνουν να αποδίδουν πενιχρά αποτελέσματα. Όμοια είναι η κατάσταση και στην Commerzbank, η οποία πρόσφατα υποβαθμίστηκε από τον δείκτη Dax στην «β΄ κατηγορία» του δείκτη MDax.

Η Commerzbank ανήκει κατά 15% στο γερμανικό δημόσιο, το οποίο παρενέβη, όταν στη δίνη της οικονομικής κρίσης η συστημική τράπεζα αντιμετώπισε πρόβλημα λόγω της εξαγοράς της Dresdner Bank. Μια συγχώνευση των Deutsche Bank και Commerzbank θα δημιουργούσε τη μεγαλύτερη με διαφορά γερμανική τράπεζα, με 140.000 εργαζομένους, περίπου 38 εκατομμύρια πελάτες και ισολογισμό σχεδόν 2 τρισ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή της αξία ωστόσο υπολογίζεται σε μόλις 24 δισ. ευρώ, κατατάσσοντάς την διεθνώς στις μεσαίου μεγέθους τράπεζες. Από την άλλη πλευρά, η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα είχε υψηλό τίμημα. Οι ειδικοί υπολογίζουν, ότι η όλη διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον 2 χρόνια. Επιπλέον, θα χρειαστεί ενίσχυση του μετοχικού κεφαλαίου με πολλά δισ. ευρώ, τα οποία δεν αποκλείεται να φθάνουν ακόμα και τα 9 δισ. ευρώ. Εκτός αυτού, θα χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν μια ενδεχόμενη συγχώνευση και οι μέτοχοι. Ένας μεγαλομέτοχος δήλωσε μάλιστα στο Reuters, ότι πριν οι μέτοχοι αποφανθούν, θα πρέπει να υπάρξει ένα πλήρες σχέδιο για το μέλλον της νέας τράπεζας, που θα προκύψει από την συγχώνευση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...