Fitch: Ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών το 2019

Fitch: Ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών το 2019

Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί για τους κινδύνους και τις προκλήσεις

Πιο ορατή αναμένεται να γίνει εντός του 2019 η ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, αλλά με αργά βήματα, υποστηριζόμενη από τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και το περισσότερο ευνοϊκό νομοθετικό περιβάλλον, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, ο οποίος διατηρεί το outlook των ελληνικών τραπεζών σε «σταθερό».

Ο οίκος τονίζει, ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο πτωχευτικό πλαίσιο, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες θα πρέπει να διευκολύνουν την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE's) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις, στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας θα επέλθει σταδιακά επιδιόρθωση των ισολογισμών, της συνολικής ρευστότητας, της ποιότητας ενεργητικού και της εταιρικής διακυβέρνησης.

Ωστόσο, κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου για την ποιότητα ενεργητικού και την υψηλή κεφαλαιακή επιβάρυνση από προβληματικό ενεργητικό των τραπεζών, επισημαίνοντας ότι η πορεία τους εξαρτάται από τη συνεχιζόμενη σταθερότητα στο λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα, την αποδοτικότητα των πρόσφατων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων και τη διάθεση των επενδυτών να αποκτήσουν ελληνικά προβληματικά στοιχεία ενεργητικού.

Σε σχέση με την πρόσφατη πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την μείωση των NPE's, ο οίκος Fitch εκτιμά, ότι ο μεγάλος όγκος τους θα συνεχίσει να επιβαρύνει την κερδοφορία και την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεδομένης της περιορισμένης οργανικής παραγωγής κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες, ενδέχεται να εξεταστούν μεσοπρόθεσμα, μέτρα κεφαλαιακής στήριξης, στο πλαίσιο προετοιμασίας για να απορροφηθούν οι επιπτώσεις από το IFRS 9 και τις απαιτήσεις MREL του SSM.

Ο οίκος αναμένει, ότι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης και η άρση των capital controls η οποία έγινε τον Οκτώβριο, θα ανοίξουν τον δρόμο σε μια σταθερότερη εισροή καταθέσεων και θα βελτιώσει την πρόσβαση των τραπεζών στις κεφαλαιαγορές το 2019, μειώνοντας την εξάρτησή τους από το ευρωσύστημα για ρευστότητα.