Συνεδριάζει ο SSM της ΕΚΤ για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

Συνεδριάζει ο SSM της ΕΚΤ για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

Το Σάββατο 5 Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα τα αποτελέσματα

Την έγκριση της ΕΚΤ αναμένεται να πάρουν σήμερα Πέμπτη τα αποτελέσματα των stress tests στις ελληνικές τράπεζες, καθώς συνεδριάζει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος θα αποφανθεί για ενδεχόμενες νέες κεφαλαιακές ανάγκες, με τις επίσημες ανακοινώσεις να γίνονται το Σάββατο 5 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν περάσει -εκτός εξαιρετικού απροόπτου- επιτυχώς τη διαδικασία των stress tests, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας ισχυρό μήνυμα όχι μόνο στις αγορές και τους μετόχους, αλλά και στους καταθέτες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αναμένεται να έχουν υποσημειώσεις, άλλες που αφορούν και τις τέσσερις τράπεζες και άλλες που αφορούν την κάθε μία ξεχωριστά, σχετικά με ενέργειες που πρέπει να υλοποιήσουν στο εξής, για να οδηγηθούν οριστικά εκτός κρίσης.

Η βασικότερη από τις υποσημειώσεις αυτές θα αφορά σίγουρα την ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών για τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και την ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν το υψηλότερο ποσοστό NPLs (μη εξυπηρετούμενων δανείων) στην Ευρωζώνη, φθάνοντας στο 47% του συνόλου των χορηγήσεων τους.