Bloomberg: Αντίστροφη μέτρηση για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

Bloomberg: Αντίστροφη μέτρηση για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι τέσσερις τράπεζες θα τα περάσουν με επιτυχία

Στις 4 ή τις 5 Μαΐου θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα αποτελέσματα των stress test των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ.

Το αμερικανικό πρακτορείο σημειώνει, ότι έτσι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ένα περιθώριο άνω των 3 μηνών, προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα πριν την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης. Ακόμη επισημαίνει, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εναπομείναντα κεφάλαια ύψους σχεδόν 20 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης, προκειμένου να ενισχύσει τις τράπεζες, χρήματα τα οποία εάν δεν χρειαστούν στις τράπεζες, υπογραμμίζεται, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες ανάγκες, όπως για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Το Bloomberg σημειώνει, ότι αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η πεποίθηση, ότι οι τράπεζες θα περάσουν τα stress tests. Δύο Έλληνες αξιωματούχοι με γνώση του θέματος, δήλωσαν στο Bloomberg, ότι τα τεστ θα δείξουν, ότι οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια, ακόμη και υπό το δυσμενές σενάριο. Η ΕΚΤ θα ζητήσει πιθανότατα από τις τράπεζες μεσοπρόθεσμα σχέδια ενίσχυσης κεφαλαίων, για να μειώσει την εξάρτησή τους από τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έναντι του ελληνικού κράτους, αλλά δεν θα τους ζητήσει να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους άμεσα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε επίσης, ότι τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη έτοιμα και πως οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών θα συζητήσουν τα τεστ σήμερα και αύριο με την ΕΚΤ.