Γιατί Παρασκευή και Δευτέρα κινδυνεύετε να βγείτε εκπρόθεσμοι σε πληρωμές

Γιατί Παρασκευή και Δευτέρα κινδυνεύετε να βγείτε εκπρόθεσμοι σε πληρωμές

Με καθυστερήσεις οι τραπεζικές συναλλαγές λόγω ειδικής αργίας – Πότε θα γίνονται οι εξοφλήσεις

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι πελάτες των τραπεζών αυτή την Παρασκευή, 30 Μαρτίου αλλά και τη Δευτέρα, 2 Απριλίου, καθώς υπάρχει περίπτωση να βγουν εκπρόθεσμοι ως προς τις υποχρεώσεις τους αφού οι εξοφλήσεις οφειλών και τα εμβάσματα δεν θα πληρωθούν πριν την επόμενη Τρίτη, 3 Απριλίου, αφού οι δυο αυτές ημέρες (Παρασκευή και Δευτέρα) είναι ημέρες ειδικής τραπεζικής αργίας και για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω της εορτής του Πάσχα των Καθολικών.

Αν και οι ελληνικές τράπεζες θα είναι ανοικτές, καθόσον οι ημέρες αυτές είναι εργάσιμες για το προσωπικό, α παρέχουν περιορισμένη εξυπηρέτηση στο κοινό ως προς τις συναλλαγές. Το διατραπεζικό Σύστημα TARGET2 δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση ορισμένων ηλεκτρονικών διατραπεζικών συναλλαγών, αφού περιλαμβάνει τόσο τις ελληνικές όσο και τις ξένες τράπεζες.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα εξοφλούνται θα εκπληρώνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη 3 Απριλίου.

Τι ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ για τις πληρωμές εισφορών αλλά και οφειλών που έχουν μπει σε ρύθμιση

Λόγω της ειδικής τραπεζικής αργίας, ο ΕΦΚΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επισημαίνει, ότι οι εισφορές και δόσεις ρύθμισης με καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμής 29, 30 Μαρτίου και 2 Απριλίου θα αποσταλούν στον Ασφαλιστικό Οργανισμό την Τρίτη 3 Απριλίου και θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες. Αντίστοιχα, οι εντολές άμεσης χρέωσης τραπεζικών λογαριασμών (πάγιες εντολές) θα πραγματοποιηθούν επίσης την Τρίτη 3 Απριλίου.

Η διατραπεζική αργία συναλλαγών ισχύει και για την Τράπεζα της Ελλάδος, το Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε., την Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε., την Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Αθηνών Α.Ε., την εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε., καθώς και τις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

1. Πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα υποκαταστήματα των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων.

2. Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

3. Εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης, ιδρύματα πληρωμών και εταιρείες πρακτορείας απαιτήσεων.

4. Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου.