Total Aortic Care: Νέο μοντέλο ενδαγγειακής θεραπείας πολύπλοκων αορτικών ανευρυσμάτων στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Total Aortic Care: Νέο μοντέλο ενδαγγειακής θεραπείας πολύπλοκων αορτικών ανευρυσμάτων στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Συνέντευξη με τον Δρ. Θεοδόσιο Μπίσδα, Διευθυντή Γ΄ Αγγειοχειρουργικής Ιατρικoύ Κέντρου Αθηνών, Αν. Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής, Universitätsklinikum Münster, Endovascular Specialist – Γερμανική Ακαδημία Αγγειοχειρουργικής

Τα ανευρύσματα της αορτής είναι δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις που σπάνια προειδοποιούν με συμπτώματα πριν υποστούν ρήξη, μια ιδιότητα που τους έχει χαρίσει το προσωνύμιο «ήσυχες βόμβες». Ο Δρ. Θεοδόσιος Μπίσδας, Διευθυντής της Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, εξηγεί πώς ένα νέο, σύγχρονο πρότυπο ενδαγγειακής θεραπείας, το Total Aortic Care, επιτρέπει την ασφαλή κι αποτελεσματική αντιμετώπιση ακόμα και των πλέον πολύπλοκών -και σε πρώτη ανάγνωση ανεγχείρητων- ανευρυσμάτων, με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του ασθενούς:

Τι είναι το Total Aortic Care Program;

Το πρόγραμμα αυτό αφορά την οργάνωση ενός ειδικού κέντρου που συνδυάζει τόσο την επιστημονική εξειδίκευση όσο και τον τεχνολογικό εξοπλισμό για την ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση των ιδιαίτερα απαιτητικών αορτικών παθήσεων.

Ποιες είναι οι συχνότερες αορτικές παθήσεις; 

Οι πιο συχνές αορτικές παθήσεις είναι τα ανευρύσματα και ο ιδιαίτερα επικίνδυνος διαχωρισμός της αορτής. Τα ανευρύσματα προκύπτουν από την διάταση της αορτής και αποτελούν τις επονομαζόμενες «ήσυχες βόμβες» καθώς δίνουν σπάνια συμπτώματα. Παρόλα αυτά, η συνεχής αύξηση της διαμέτρου μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη που είναι μια δυνητικά θανατηφόρος κατάσταση. Στο διαχωρισμό της αορτής, το εσωτερικό τοίχωμα της αορτής ξεφλουδίζει δημιουργώντας δυο αυλούς, ένα αληθή και ένα ψευδή με κίνδυνο είτε την απόφραξη σπλαγχνικών αγγείων είτε τη σταδιακή αύξηση του ψευδούς αυλού με αποτέλεσμα τη δημιουργία εκτεταμένων και πολύπλοκων ανευρυσμάτων κατά μήκος όλης της αορτής.

Τι είναι Υβριδικό Χειρουργείο και πόσα Υβριδικά Χειρουργεία διαθέτει η χώρα μας;

Το Υβριδικό Χειρουργείο είναι ένα χώρος που προσφέρει την ασηψία μιας χειρουργικής αίθουσας και τα απεικονιστικά πλεονεκτήματα ενός σύγχρονου αιμοδυναμικού εργαστηρίου. Παρόλο που πολλά νοσηλευτήρια χρησιμοποιούν τον όρο υβριδικό για τα αιμοδυναμικά εργαστήρια τους, επίσημα ο όρος αυτός αφορά αίθουσες που έχουν τη δυνατότητα τέτοιου βαθμού ασηψίας που να επιτρέπει την εκτέλεση ανοιχτών χειρουργικών επεμβάσεων. Στην Ελλάδα, το μοναδικά πραγματικά υβριδικά χειρουργεία βρίσκονται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο).

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το Υβριδικό Χειρουργείο για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων αορτικών παθήσεων;

Οι πολύπλοκες αορτικές παθήσεις αντιμετωπίζονται με πολύωρες επεμβάσεις που απαιτούν μεγάλες ποσότητες σκιαγραφικού που είναι νεφροτοξικό αλλά και μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας. Επιπλέον σε περίπτωση οποιασδήποτε επιπλοκής χρειάζεται άμεση χειρουργική διάνοιξη και αντίστοιχη αντιμετώπιση.

Το Υβριδικό Χειρουργείο προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα που αυξάνουν στο μέγιστο δυνατό την ασφάλεια των επεμβάσεων:

  1. Το Υβριδικό προσφέρει ειδικά λογισμικά που δημιουργούν χάρτες των αγγείων και της αορτής και βοηθούν την πλοήγηση μέσα σε αυτά. Αυτό οδηγεί στην μείωση του χρόνου της επέμβασης, σε λιγότερη χρήση σκιαγραφικού και σε μικρότερη έκθεση στην ιονίζουσα ακτινοβολία.
  2. Το επίπεδο ασηψίας επιτρέπει με ασφάλεια την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση
  3. Η οθόνη και η αρχιτεκτονική του χώρου (κρεβάτι, άμεση αφαίρεση C-arm από το χειρουργικό πεδίο κτλ.) επιτρέπει την ασφαλή χρήση των υλικών (σύρματα, μπαλόνια, stents κτλ.) κατά τη διάρκεια της επέμβασης
  4. Το Υβριδικό Χειρουργείο στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών διαθέτει τη δυνατότητα αξονικής αγγειογραφίας μέσα στην αίθουσα και πριν την ολοκλήρωση της επέμβασης. Το πλεονέκτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι ο χειρουργός μπορεί να δει κάποια επιπλοκή ή κάποιο λάθος πριν ολοκληρώσει την επέμβαση και αφού το διορθώσει να στείλει τον ασθενή στον όροφο.

Τι έχει επιτύχει το πρόγραμμα Total Aortic Care στα δυο χρόνια λειτουργίας του;

Το TAC μετράει τρία χρόνια λειτουργίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με πάνω από 100 επεμβάσεις που αφορούν αορτικές παθήσεις. Η επιτυχία έγκειται στην ασφαλή έκβαση αυτών, στη σύντομη παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο και στην κάλυψη περιστατικών που κρίθηκαν ανεγχείρητα σε άλλα νοσηλευτήρια ή έπρεπε να φύγουν στο εξωτερικό για να αντιμετωπιστούν.

Ποιες είναι οι ειδικότητες που συμμετέχουν στη διεπιστημονική ομάδα του προγράμματος;

Οι ειδικότητες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι Αγγειοχειρουργική, Καρδιοχειρουργική, Επεμβατική Καρδιολογία, Αναισθησιολογία, Επεμβατική Νευρακτινολογία, Ακτινολογία, Νευρολογία και Λοιμωξιολογία. Επίσης μια σειρά παραϊατρικών ειδικοτήτων που αφορούν τη νευροφυσιολογία, φυσιοθεραπεία και το  Wound Management συντροφεύουν τον ασθενή από την ημέρα της επέμβασης μέχρι και την πλήρη αποκατάσταση του.

Ποιοι ασθενείς μπορούν να απευθύνονται στο πρόγραμμα Total Aortic Care και ποιος είναι ο τρόπος επικοινωνίας? 

Όλοι οι ασθενείς με παθήσεις που αφορούν την αορτή ή τα σπλαγχνικά αγγεία (σπληνική αρτηρία, νεφρικές αρτηρίες, μεσεντέρια αγγεία) μπορούν να απευθύνονται στο πρόγραμμα αυτό της Γ΄ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής. Ο τρόπος επικοινωνίας είναι είτε μέσω του hotline 2106108841 είτε μέσω email στο [email protected].

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ: iatriko.gr