Ολική αρθροπλαστική ισχίου χωρίς ανισοσκελία με τη μέθοδο ASI

Ολική αρθροπλαστική ισχίου χωρίς ανισοσκελία με τη μέθοδο ASI

Ο Δρ. Ιωάννης Τσαρούχας, διευθυντής της Κλινικής Μεγάλων Αρθρώσεων στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μας ενημερώνει

Εχοντας εξελίξει επί σειρά ετών την πρωτοποριακή μέθοδο ASI έτσι ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστες επιπλοκές, όπως η ανισοσκελία, ο ορθοπεδικός – χειρουργός Δρ. Ιωάννης Τσαρούχας, διευθυντής της Κλινικής Μεγάλων Αρθρώσεων στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, και η ομάδα του έχουν καταστήσει την ολική αρθροπλαστική ισχίου πιο ανώδυνη, πιο ασφαλή κι εν τέλει πιο αποτελεσματική από ποτέ! 

Ο ίδιος εξηγεί το πως:

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική του ισχίου και πότε χρειάζεται να γίνει;

Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ένα φθαρμένο ισχίο αντικαθίσταται από μια νέα, τεχνητή άρθρωση, κατασκευασμένη από εξελιγμένα υλικά και με χρόνο ζωής που (πλέον) μπορεί να ξεπεράσει τα 25 χρόνια. Ως επέμβαση, είναι απαραίτητη στις περιπτώσεις μεγάλης φθοράς της άρθρωσης του ισχίου, η οποία μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Η πιο συνηθισμένη αφορά στη λεγόμενη ιδιοπαθή οστεοαρθρίτιδα, δηλαδή αγνώστου αιτιολογίας, που μπορεί να συνδεθεί με διαφόρους παράγοντες. Άλλη αιτία είναι η μετατραυματική αρθρίτιδα, η οποία έχει προκληθεί ως συνέπεια προηγούμενου τραυματισμό στο ισχίο. Επίσης, τα ρευματολογικά προβλήματα προκαλούν συχνές φλεγμονές στο ισχίο που βαθμιαία φθείρουν την άρθρωση. Πιο σπάνιες είναι οι περιπτώσεις ασθενών με κάποια συγγενή ανωμαλία. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο ασθενής βιώνει πόνο που αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου, σε βαθμό που να μην είναι πλέον λειτουργικός στην καθημερινότητά του.

Τι είναι η μέθοδος ASI και γιατί είναι η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος αρθροπλαστικής ισχίου;

Η μέθοδος ASI (Anterior Supine Intermuscular) είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική αρθροπλαστικής ισχίου, κατά την οποία η πρόσβαση στην άρθρωση είναι πρόσθια. Σε αντίθεση, με τις συμβατικές μεθόδους οπίσθιας ή πλάγιας προσπέλασης στο ισχίο, κατά την  πρόσθια προσπέλαση με τη μέθοδο ASI γίνεται πολύ μικρότερη τομή (περίπου 6-7 εκατοστών) και αποφεύγονται οι τομές σε μυς και τένοντες. Αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή, όπως ελάχιστη απώλεια αίματος χωρίς ανάγκη για μετάγγιση, λιγότερος μετεγχειρητικός πόνοςσυντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο (από 1 ως 3 ημέρες), ταχύτερη ανάρρωση και εν τέλει άμεση επαναφορά στις καθημερινές συνήθειες.

Πώς είναι η πορεία ενός ασθενή μετά την επέμβαση; Χρειάζεται μεγάλη περίοδο αποκατάστασης; 

Με τη μέθοδο ASI τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Μετά την επέμβαση υπάρχει άμεση κινητοποίηση των ασθενών και η ανάρρωση είναι τόσο ταχεία που εφόσον ένας ασθενής έχει φυσιολογικό βάρος και σχετικά καλό μυϊκό υπόστρωμα, τότε είναι σε θέση να περπατήσει από την πρώτη ημέρα δίχως κάποιο βοήθημα και χωρίς να έχει ανάγκη φυσικοθεραπείας! Ωστόσο, επειδή δεν τραυματίζονται οι μύες και οι τένοντες, τα αποτελέσματα της μεθόδου ASI είναι εξαιρετικά ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις, όπως ασθενείς που είναι παχύσαρκοι ή έχουν κάνει ήδη αρθροπλαστική στο ισχίο τους με άλλη μέθοδο που δεν έχει πάει καλά και χρειάζεται αναθεώρηση. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη συγκριτικά με άλλες, συμβατικές μεθόδους ολικής αρθροπλαστικής, μετά τις οποίες οι ασθενείς χρειάζεται να περπατούν με βοήθημα για αρκετές εβδομάδες και παράλληλα να κάνουν φυσικοθεραπεία.

Έχετε εικόνα από την πορεία των ασθενών που έχετε εγχειρήσει; 

Όλοι οι ασθενείς μας έχουν άμεση αποκατάσταση κι επάνοδο στην καθημερινότητά τους. Κάποιος που έχει δουλειά γραφείου, μπορεί να επιστρέψει σε αυτή σε 15-20 ημέρες. Μετά δε τους 2 μήνες, η αποκατάσταση είναι πλήρης και οι ασθενείς μπορούν να επανέλθουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, όπως χορός ή άθληση. Με άλλα λόγια, οι ασθενείς μας ξεχνούν ότι έχουν εγχειριστεί!

Πώς αποφεύγετε τις επιπλοκές που μπορεί να έχει μια τέτοια επέμβαση, όπως για παράδειγμα η ανισοσκελία; Υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί αυτό; 

Ως ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, η μέθοδος ASI ελαχιστοποιεί τις όποιες επιπλοκές μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια της επέμβασης και μετά από αυτή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά από τη στιγμή που οι ασθενείς μας είναι κατά κανόνα προχωρημένης ηλικίας. Ωστόσο, εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη μέθοδο εδώ και μια δεκαετία με χιλιάδες χειρουργεία στο ενεργητικό μας, την έχουμε εξελίξει σημαντικά και ως προς το κομμάτι των δυνητικών επιπλοκών. Ειδικότερα, έχουμε αναπτύξει ειδικά πρωτόκολλα για την αποφυγή της ανισοσκελίας έπειτα από αρθροπλαστική ισχίου. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι κάνουμε σχετικές μετρήσεις στα πόδια την ώρα του χειρουργείου και διορθώνουμε επί τόπου την όποια απόκλιση. Τα πρωτόκολλα μας αυτά έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και πλέον τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης κι αποδοχής,.

Εκπαιδεύετε άλλους χειρουργούς σε αυτήν την επέμβαση; 

Η Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών είναι το μοναδικό στην Ελλάδα-και εκ των ελαχίστων στην Ευρώπη- πιστοποιημένο Κέντρο Αναφοράς κι Εκπαίδευσης στη μέθοδο ASI. Εδώ και χρόνια τρέχουμε το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου έχουμε εκπαιδεύσει στην εν λόγω μέθοδο πάρα πολλούς χειρουργούς τόσο από ιδιωτικά όσο κι από δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, ενώ έχουμε αρκετούς εκπαιδευόμενους κι από το εξωτερικό.