Κιρσοί και ευρυαγγείες: τέλεια πόδια με σωστή διάγνωση από τον Ειδικό

Κιρσοί και ευρυαγγείες: τέλεια πόδια με σωστή διάγνωση από τον Ειδικό

Ο Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός μας ενημερώνει

Tο καλοκαίρι είναι προ των πυλών κι αυτό σημαίνει πως, επειδή έχουμε μπροστά μας πολλές ζεστές ημέρες, προτιμούμε να φοράμε άνετα και ελαφριά ρούχα, εκθέτοντας περισσότερο μέρη του σώματος, όπως τα χέρια και τα πόδια. Παρόλα αυτά, για την πλειονότητα των ασθενών που πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια, κιρσούς και ευρυαγγείες των κάτω άκρων, οι μήνες του καλοκαιριού αποτελούν μια μάλλον δύσκολη εποχή, όχι μόνο για τις αισθητικές και ψυχολογικές προεκτάσεις του προβλήματος, αλλά και γιατί τα συμπτώματα επιδεινώνονται λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Όλοι μας θέλουμε να έχουμεανάλαφρα και όμορφα πόδια το καλοκαίρι. Για τον λόγο αυτό συναντήσαμε τον αγγειοχειρουργό, Νικόλαο Τσεκούρα, ο οποίος μας εξηγεί γιατί αυτή η εποχήαποτελεί την κατάλληλη στιγμή για να αντιμετωπίσουμε τις φλεβικές παθήσεις και να απολαύσουμε το καλοκαίρι με ξεγνοιασιά και αυτοπεποίθηση χωρίς να φοβόμαστε να δείξουμε τα πόδια μας.

Τι είναι οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες

Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες είναι εκδηλώσεις του ίδιου νοσήματος, δηλαδή της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, ωστόσο οι διαφορές μεταξύ τους είναι μεγάλες. Οι ευρυαγγείες είναι φλέβες που δεν προεξέχουν του δέρματος, αλλά δημιουργούν μια άσχημη αντίθεση λόγω του χρωματισμού τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και το βασικότερο πρόβλημα που προκαλούν είναι η αντιαισθητική εικόνα των κάτω άκρων, που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής ενός ασθενή. Οι κιρσοί, από την άλλη, είναι οι φουσκωμένες φλέβες που προεξέχουν του δέρματος και εμφανίζονται ως «γρομπαλάκια». Τα συμπτώματα στην περίπτωσητων κιρσών είναι εντονότερα και περιλαμβάνουν πρήξιμο, αίσθημα βάρους και πόνο, ενώ πάντα υποβόσκει ο κίνδυνος επέκτασης κάποιου θρόμβου σε πιο κεντρικά φλεβικά στελέχη, ακόμα και μέχρι τους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή.

Πώς λειτουργεί το φλεβικό μας σύστημα;

Το φλεβικό σύστημα στα κάτω άκρα μεταφέρει το αίμα από τα άκρα προς τον κορμό, με τελικό προορισμό τους πνεύμονες. Σε περίπτωση ορθοστασίας ή καθιστικής θέσης, η βαρύτητα εμποδίζει αυτή τη διαδρομή, ωθώντας το αίμα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ευτυχώς για τους περισσότερους ανθρώπους, οι φλέβες διαθέτουν βαλβίδες, οι οποίες εμποδίζουν το αίμα να αλλάξει κατεύθυνση, όταν η βαρύτητα προσπαθεί να κάνει το αντίθετο. Σε περίπτωση που οι βαλβίδες αυτές καταστρέφονται, χάνεται η ικανότητα των φλεβών να αντιστέκονται στην δράση της βαρύτητας, με αποτέλεσμα το αίμα να παλινδρομεί, να λιμνάζει μέσα σε αυτές και να οδηγεί σε διόγκωση φλεβικών τμημάτων, τα οποία, σταδιακά, μετατρέπονται σε κιρσούς.

Γιατί να αντιμετωπίσουμε την άνοιξη τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες;

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι ένα πρόβλημα υγείας, τα συμπτώματα του οποίου επιδεινώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι γνωστό ότι οι υψηλές θερμοκρασίεςπροκαλούν δυσφορία στους ασθενείς γιατί ταλαιπωρούνται από «βαριά», μονίμως κουρασμένα και πρησμένα πόδια.

Η έκθεση στον ήλιο είναι μια ιδιαίτερα επιβαρυντική κατάσταση, καθώς οι φλέβες καταπονούνται εξαιτίας της μείωσης της υγρασίας που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία στην ανώτερη στοιβάδα του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι να χάνουν την ελαστικότητά τους και η ομαλή κυκλοφορία του αίματος να παρεμποδίζεται στις ήδη αδύναμες φλέβες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την παρατεταμένη ορθοστασία, το μπάνιο με καυτό νερό και την έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία.

Μια άλλη επίπτωση του καλοκαιριού, που αφορά τις γυναίκες με φλεβική ανεπάρκεια, είναι ο ψυχολογικός παράγοντας. Λόγω της ελαφριάς καλοκαιρινής ένδυσης, αποκαλύπτονται τα πόδια και φαίνονται οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί, με αποτέλεσμα να ρίχνουν την ψυχολογία της γυναίκας.Δεν υπάρχει, όμως, κανένας απολύτως λόγος για να περάσει ο ασθενής ένα ακόμη καλοκαίρι με πρησμένα και πονεμένα πόδια.

Η σημασία της έγκαιρης και σωστής διάγνωσης

Η επικοινωνία με τον αγγειοχειρουργό είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να έρθετε πιο κοντά στην οριστική λύση του προβλήματος και να απολαύσετε ένα καλοκαίρι με λεία, ανάλαφρα πόδια χωρίς κανένα αίσθημα βάρους.

Δεδομένου ότι η νόσος των φλεβών είναι προοδευτική, υπάρχουν σαφή πλεονεκτήματα από την έγκαιρη αξιολόγηση και παρέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της φυσιολογικής λειτουργίας των φλεβών και της αποφυγής της ανάγκης για εκτεταμένες ιατρικές διαδικασίες στο μέλλον. Η εκτίμηση και η διάγνωση από τον αγγειοχειρουργό είναι το πρώτο και ουσιαστικό βήμα για να διασφαλίσετε την υγεία των ποδιών και της φλεβικής σας κυκλοφορίας.

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος (triplex) των κεντρικών φλεβικών στελεχών του επιπολής φλεβικού δικτύου είναι σχεδόν πάντα απαραίτητος για την λεπτομερή διάγνωση του προβλήματος. Αυτός ο διαγνωστικός έλεγχος είναι απαραίτητος, τόσο για τους κιρσούς, όσο και για τις ευρυαγγείες, αφού και οι δύο ασθένειες είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, καθώς υποδηλώνουν χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Τα τελευταία χρόνια, η θεαματική εξέλιξη της τεχνολογίας κατέστησε εφικτή την κλινική εξέταση με την χρήση υπερήχων, προσφέροντας έτσι λεπτομερέστατη απεικόνιση της κατάστασης σε κάθε σημείο του φλεβικού μας συστήματος (ροή, ταχύτητα, κατεύθυνση αίματος, διάμετρος, γενικότερη κατάσταση αγγείου κ.ά.). Αυτή η εξειδικευμένη φλεβολογική τεχνική ονομάζεται «χαρτογράφηση» και βοηθά τον ιατρό στο να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει τη θεραπεία των φλεβών σωστά, με τη μικρότερη υποτροπή. Μια σωστή χαρτογράφηση θα βοηθήσει και στη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος. Δε θα πρέπει να υποτιμηθεί κανένα εύρημα και θα πρέπει να στοχεύσουμε σε όλες τις ρίζες του προβλήματος. Αν αφήσουμε έστω και ένα μικρό κομμάτι του προβλήματος εκτός θεραπείας, αυτό τα επόμενα χρόνια θα εξελιχθεί και άρα δε θα έχουμε οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πώς αντιμετωπίζουμε οριστικά τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς και τι απαιτεί η κάθε μέθοδος;

Στις ευρυαγγείες, η πιο ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η σκληροθεραπεία, η οποία αναφέρεται στην έγχυση μιας ειδικής σκληρυντικής ουσίας μέσα στη φλέβα, με τη βοήθεια πολύ λεπτής βελόνης. Όταν αυτή η ουσία έρχεται σε επαφή με το εσωτερικό της φλέβας, το αποτέλεσμα είναι να την καταστρέφει, δημιουργώντας μια παροδική τοπική φλεγμονή και μέσα στις επόμενες ημέρες η φλέβα εξαφανίζεται. Ο ιατρός θα πρέπει να μπορεί να παρατηρήσει το δίκτυο των φλεβών συνολικά στο πόδι του ασθενή και να προτείνει έτσι τον κατάλληλο κύκλο συνεδριών για να ολοκληρωθεί η θεραπεία. Η έγκαιρη αντιμετώπιση λοιπόν, των ευρυαγγειών την περίοδο της άνοιξης θα σας χαρίσει όμορφα πόδια το καλοκαίρι.

Όσον αφορά στους κιρσούς, η αποτελεσματικότερη θεραπευτική λύση είναι το ενδοαυλικό laser. Πρόκειται για μια αναίμακτη επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές και ράμματα. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ασθενής νιώθει ελάχιστο πόνο, ενώ μπορεί πολύ σύντομα να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Αρχικά, εισάγουμε την οπτική ίνα του laser στην πάσχουσα φλέβα και στη συνέχεια, υπό την πολύτιμη καθοδήγηση του υπερήχου, που προσδίδει ασφάλεια και ακρίβεια, τοποθετούμε γύρω από αυτή το τοπικό αναισθητικό. Ακολούθως, αποσύρουμε προοδευτικά την ίνα, διαχέοντας ακτινικά την ενέργεια laser, η οποία και συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα και σφραγίζει ολοκληρωτικά την πάσχουσα φλέβα. Μετά το κλείσιμο της πάσχουσας φλέβας, η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα, ενώ ο ασθενής είναι σε θέση να σηκωθεί, να περπατήσει και να φάει κανονικά αμέσως μετά την επέμβαση.

Τέλος, πρέπει να πούμε πως ο ήλιος δεν επηρεάζει άμεσα την επέμβαση των κιρσών ή την επούλωση των τραυμάτων, γι’ αυτό μπορούμε να την κάνουμε κατά τους πιο θερμούς μήνες χωρίς πρόβλημα, κυρίως γιατί τότε ενυπάρχει ο κίνδυνος θρόμβωσης. Για τις ευρυαγγείες, όμως, καλό είναι να μην εκτίθεται το δέρμα στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία, καθώς ενδέχεται να αυξηθεί η πιθανότητα υπέρχρωσης εξαιτίας της τοπικής φλεγμονής που προκαλεί η σκληροθεραπεία, γι’ αυτό και η περίοδος αυτή είναι ιδανική για το ξεκίνημα μιας θεραπείας.

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191, Μιλτιάδου 1, (Κηφισιά) & Ερυθρού Σταύρου 4, Μαρούσι 151 23 (Νοσοκομείο Υγεία).Ακολουθήστε τον κ. Τσεκούρα σε InstagramFacebook YouTube.