Κιρσοί: Αντιμετωπίζοντας την πάθηση που απειλεί την υγεία μας

Κιρσοί: Αντιμετωπίζοντας την πάθηση που απειλεί την υγεία μας

O Χαράλαμπος Ηλίας, Αγγειοχειρουργός – Αγγειολόγος μάς συμβουλεύει

Οι κιρσοί, με την χαρακτηριστική αντιαισθητική τους όψη, είναι ένα συχνό πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να απευθυνθείτε στον αγγειοχειρουργό. Εκεί θα πληροφορηθείτε πως δεν πρόκειται απλά για ένα αισθητικό πρόβλημα, όπως λανθασμένα εικάζουν οι περισσότεροι ασθενείς,  αλλά για ένα πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με την κακή κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα.

Αν δεν το αντιμετωπίσετε έγκαιρα, μπορεί να οδηγηθείτε σε σοβαρές καταστάσεις με την πάροδο του χρόνου, όπως η διόγκωση των κιρσών με συνοδεία πόνου, ενώ ενδέχεται να εμφανιστούν και δερματικές βλάβες που οδηγούν σε χρόνια δερματίτιδα, φλεγμονές, έκζεμα και άτονα έλκη.

Τα κυριότερα συμπτώματα που θα πρέπει να σας υποψιάσουν πως το πρόβλημα των κιρσών αφορά και τα δικά σας πόδια είναι ο πόνος, η αδυναμία ορθοστασίας, η καυσαλγία, το οίδημα, ο κνησμός, οι κράμπες και γενικά τα βαριά άκρα καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία των κιρσών

Η ηλικία είναι ένας παράγοντας που λαμβάνουμε πάντα υπ’όψιν. Πιο συγκεκριμένα η συχνότητα των κιρσών ξεπερνά το 70% μετά τα 50 έτη, με το ποσοστό τη  νόσου να αυξάνεται θεαματικά με την πάροδο της ηλικίας. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το 17-18% των ασθενών έχουν γενετική έλλειψη φλεβικών βαλβίδων ή δυσλειτουργία αυτών, με αποτέλεσμα σε νεαρή ηλικία να εμφανίζουν εκτεταμένους κιρσούς.

Σήμερα γνωρίζουμε πως οι πιο συχνοί επιβαρυντικοί παράγοντες που επιδεινώνουν το πρόβλημα της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών είναι:

  • Η παχυσαρκία
  • Η κληρονομικότητα
  • Η εγκυμοσύνη
  • Η παρατεταμένη ορθοστασία αλλά και η  καθιστική ζωή
  • Η έκθεση στον ήλιο και στις υψηλές θερμοκρασίες

Τέλος, οι κιρσοί αφορούν περισσότερο το γυναικείο φύλο, σε σχέση με τους άνδρες.

Η διάγνωση των κιρσών 

Μόνο η απλή κλινική εξέταση από τον αγγειοχειρουργό δεν επαρκεί για τη διάγνωση του προβλήματος των κιρσών, όπως και όλων των φλεβικών παθήσεων. Πολύτιμος αρωγός του ιατρού είναι το έγχρωμο υπερηχογράφημα γνωστό και ως triplex φλεβών.

Γενικά  το triplex μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό μιας σειράς απειλητικών καταστάσεων για την υγεία του ατόμου όπως π.χ η φλεβική ανεπάρκεια, οι κιρσοί κάτω άκρων, η στένωση καρωτίδας, το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, οι αρτηριακές και φλεβικές θρομβώσεις κ.α

Η διενέργεια αυτής της σημαντικής εξέτασης είναι μια ανώδυνη διαδικασία και χωρίς κανένα κίνδυνο για τον ασθενή, ο οποία επιτρέπει στον ειδικό να εντοπίσει όλα τα δυσλειτουργικά σημεία.

Η σύγχρονη και ανώδυνη μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών

Το gold standard της χειρουργικής αποκατάστασης, τα τελευταία χρόνια, είναι το ενδοαυλικό laser, το οποίο σε συνδυασμό με τη μικροχειρουργική τεχνική δίνει αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα, ξεπερνώντας όλες τις άλλες παλαιότερες επεμβάσεις. Τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά και σημαντικά για τον ασθενή και μπορείτε να τα πληροφορηθείτε παρακάτω:

  • Γίνεται με συνεχή καθοδήγηση υπερήχου, το οποίο είναι ισχυρό πλεονέκτημα.
  • Είναι μέθοδος αναίμακτη και πιο ανώδυνη από ποτέ.
  • Ο ασθενής κινητοποιείται 30 λεπτά μετά την επέμβαση, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία και ελαφριά μέθη.
  • Η μετεγχειρητική φροντίδα είναι ελάχιστη και δεν είναι υποχρεωτική η χρήση ελαστικών καλτσών για μήνες όπως ήταν παλαιότερα , παρά μόνο για 5 ημέρες.
  • Ο ασθενής επιστρέφει γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες, σε 3-4 ημέρες κατά μέσο όρο (ανάλογα βέβαια και με το στάδιο βαρύτητας της ανεπάρκειας).
  • Βελτιώνεται το πρόβλημα κυρίως λειτουργικά αλλά και αισθητικά και μπορούμε να παρέμβουμε ακόμα και στα τελευταία στάδια της πάθησης .

Δείτε περιστατικά κιρσών πριν και μετά

Ο αγγειοχειρουργός είναι ο μόνος ειδικός που μπορεί να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κιρσών, προστατεύοντας την υγεία του φλεβικού σας δικτύου και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια ποιοτική και ανώδυνη καθημερινότητα.

Διαβάστε τι λένε οι ασθενείς για τον Αγγειοχειρούργο Χαράλαμπο Ηλία 

Χαράλαμπος Ηλίας, Αγγειοχειρουργός – Αγγειολόγος.

Διευθυντής Αγγειοχειρουργικού Κέντρου VENOUS ENDOVASCULAR.

Τηλ. Επικοινωνίας : 694 426 1464 & 210 7296277

Ιστοσελίδα: iliasxar.gr

Social Media: 

Ιστοσελίδα: iliasxar.gr
Facebook: iliasxaralampos
Instagram: charalampos.ilias