Μύθοι και Αλήθειες για τη μόνιμη αποκατάσταση της αιμορροϊδοπάθειας

Μύθοι και Αλήθειες για τη μόνιμη αποκατάσταση της αιμορροϊδοπάθειας

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου μας ενημερώνει

Για την πλέον συχνή πάθηση της αιμορροϊδπάθειας η οποία εμφανίζεται και στα δύο φύλα, επηρεάζοντας, τουλάχιστον, το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, τους μύθους γύρω από αυτήν, κυρίως όμως, τις αλήθειες που αφορούν στη μόνιμη αποκατάσταση της βλάβης, μας μιλά ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου.

Τι είναι η Αιμορροϊδοπάθεια;

Μύθος:

Οι αιμορροΐδες είναι μία πάθηση η οποία εμφανίζεται σε ανθρώπους που διάγουν καθιστική ζωή, δλδ σε ανθρώπους που δουλεύουν σε γραφεία, σε φοιτητές και σε οδηγούς.

Αλήθεια:

Οι αιμορροΐδες είναι αγγειακά «μαξιλάρια» στην περιοχή του πρωκτού και επιτελούν δύο βασικές λειτουργίες: την εγκράτεια, ώστε να κλείνει σωστά το έντερο και την προστασία, δηλαδή την αποφυγή τραυματισμών του εντέρου, που θα οδηγούσε σε ραγάδα, απόστημα ή συρίγγιο. Όταν λοιπόν, οι αιμορροΐδες πάσχουν, (διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν) οι ιστοί που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν και δεν μπορούν να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους. Η συγκεκριμένη πάθηση είναι γνωστή ως «αιμορροϊδοπάθεια», η οποία αποτελεί την αρχή της  κακής ποιότητας ζωής και της καθημερινής ταλαιπωρίας».

Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής της;

Μύθος:

Οι αιμορροΐδες εμφανίζονται στους ηλικιωμένους και σε ανθρώπους οι οποίοι κάνουν υπέρμετρη χρήση πικάντικων τροφών.

Αλήθεια:

Οι κυριότερες αιτίες είναι η δυσκοιλιότητα και η κληρονομικότητα. Παράλληλα, η εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής, η μεταστροφή σε δίαιτες που έχουν έμφαση στο κρέας, στη ζάχαρη και στα «έτοιμα γεύματα», σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και το άγχος, οδηγούν στη δυσκοιλιότητα και στην αιμορροϊδοπάθεια. Ένα επιπρόσθετο αίτιο είναι η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, δηλαδή εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, ο έντονος βήχας, η άρση μεγάλων βαρών, καθώς επίσης η προχωρημένη ηλικία και βέβαια, η κληρονομικότητα.

Θεραπεία & Αντιμετώπιση:

Μύθος:

Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν, δεν υπάρχει μόνιμη αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Γι’ αυτό ο μοναδικός τρόπος προφύλαξης είναι η πλούσια, σε φυτικές ίνες, διατροφή.

Αλήθεια:

Η κατανάλωση φυτικών ινών αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης της αιμορροϊδοπάθειας, αλλά δεν αρκεί. Η διατροφή, πλούσια σε φρούτα και τα λαχανικά, δεν μας καθιστούν απρόσβλητους, απλώς μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης αιμορροΐδων ή πιο σωστά, καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου. Η εξέλιξη της τεχνολογίας αποτελεί τη μόνιμη και οριστική λύση.

Συνδυασμός ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, E-RaFisTura : Οριστική και μόνιμη λύση

Μύθος:

Η χειρουργική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας είναι πολύ επώδυνη για τον ασθενή και δεν προσφέρει μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα

Αλήθεια:

Οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της θεραπείας με τη χρήση των ραδιοσυχνοτήτων έχουν «οπλίσει» τα χέρια μας με τη μέθοδο Rafaelo (RAdio Frequency treatment of hAEmorrhoids under LOcal anesthetic).  Στην περίπτωσή μας, κάνοντας χρήση αυτής της νέας εφαρμογής της καθιερωμένης και ακίνδυνης τεχνολογίας ραδιοσυχνοτήτων, επεμβαίνουμε χωρίς να προκληθούν εγκαύματα στους γύρω στους, απόλυτα στοχευμένα. Άμεσο αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι η εξάχνωση του παθολογικού ιστού των αιμορροΐδων, ο οποίος μικραίνει και γίνεται φυσιολογικός. Πρακτικά, λοιπόν, δεν αφαιρούμε και δεν ακρωτηριάζουμε τους ιστούς. Αντίθετα, θεραπεύουμε τις αιμορροΐδες αποφεύγοντας τις επιπλοκές όπως η ακράτεια και η επανεμφάνιση αυτών.

Πλεονεκτήματα αυτού του συνδυασμού των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων

Μύθος:

Ακόμη και οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι, δεν προσφέρουν στον ασθενή αυτά που υπόσχονται γιατί με τη χρήση αυτών, οι τομές είναι μεγάλες και καταστροφικές για την περιοχή.

Αλήθεια:

Η πλέον σύγχρονη και επαναστατική μέθοδος συνδυάζει όλα τα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα των ραδιοσυχνοτήτων. Με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής, και μέσα σε ελάχιστο χρόνο, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 15 – 20 λεπτά, ανώδυνα, αναίμακτα και με τοπική αναισθησία, οι ασθενείς έχουν γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες, την επόμενη ημέρα. Κυρίως, όμως, οι ασθενείς, ανακουφίζονται, αμέσως μετά τη διαδικασία της επέμβασης, ενώ παράλληλα, εξαλείφεται και η πιθανότητα επανεμφάνισής των αιμορροΐδων.

Ιατρικό Περιστερίου | Οργανωμένες Νοσοκομειακές Δομές:

Η Χειρουργική Κλινική του Ιατρικού Περιστερίου, υπό τη Διεύθυνση του Δρ. Αναστάσιου Ξιάρχου, Γενικού Χειρουργού αποτελεί τη μοναδική κλινική στην Ελλάδα και μία από τις λίγες στην Ευρώπη, στην οποία εφαρμόζεται η επαναστατική μέθοδο E-RaFisTura. Η νέα, πρωτοποριακή συνδυαστική μέθοδος, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη χειρουργική κλινική του Ιατρικού Περιστερίου, από τον Δρ. Αναστάσιο Ξιάρχο αντιμετωπίζει οριστικά τις παθήσεις «ταμπού» (αιμορροΐδες, συρίγγια, κύστη κόκκυγος).

Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου

Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε την τελευταία λέξη της σύγχρονης αντιμετώπισης για τις χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού. Παράλληλα, και μέσα από τη συνεργασία της Διεπιστημονικής Ομάδας είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη λύση για κάθε περίπτωση, όσο σύμπλοκη και αν είναι.Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και  Διευθυντής Χειρουργικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών. Διαθέτει πολυετή χειρουργική εμπειρία μεγάλου αριθμού επεμβάσεων & πλήθος δημοσιευμένων περιστατικών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: haxiarchos.gr/

Παρακαλούμε περιμένετε ...