Αιμορροΐδες: Σύγχρονες τεχνικές εγγυώνται άμεση & ριζική θεραπεία

Αιμορροΐδες: Σύγχρονες τεχνικές εγγυώνται άμεση & ριζική θεραπεία

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, με τον Γενικό Χειρουργό, κ. Ευστάθιο Μπαθρέλλο

Οι αιμορροΐδες ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής που ευνοεί την καθιστική ζωή και τη κακή διατροφή αποτελεί τον νούμερο ένα «ένοχο» για την εμφάνιση του προβλήματος. Άλλοι παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με την αιμορροϊδοπάθεια είναι η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, η δυσκολία στην κένωση και η προχωρημένη ηλικία. Φιλοξενούμε τον Γενικό Χειρουργό, κ. Ευστάθιο Μπαθρέλλο, σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση αναφορικά με τις αιμορροΐδες, τα συμπτώματά τους, αλλά και τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές που εγγυώνται την οριστική λύση του προβλήματος.

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι  είναι ένα δίκτυο υποβλεννογονίων φλεβών εντός του πρωκτού που έχουν όλοι οι άνθρωποι. Με άλλα λόγια, αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής, καθώς ο ρόλος τους είναι να δρουν προστατευτικά στην περιοχή του σφιγκτήρα του πρωκτού, ο οποίος αφενός συγκρατεί τα κόπρανα μέσα στο τελευταίο μέρος του εντέρου και αφετέρου επιτρέπει τη δίοδό τους κατά την αφόδευση. Αυτές οι αιμορροϊδικές φλέβες, όταν για διαφόρους λόγους υποστούν διάταση, αναπτύσσονται σε αιμορροΐδες.

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται στους ακόλουθους δύο τύπους:

Εσωτερικές αιμορροΐδες

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες οι οποίες αναπτύσσονται στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου, συνήθως δεν είναι επώδυνες, αλλά συχνά εκδηλώνουν αιμορραγία. Όταν ο αιμορροϊδικός όζος υποστεί αρκετή διάταση, ώστε να βγει έξω από τον πρωκτό, τότε έχουμε την κατάσταση των προπιπτουσώναιμορροΐδων.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα πέρα από ανώδυνη απώλεια μικρών ποσοτήτων αίματος (και ενδεχομένως φαγούρα στον πρωκτό). Μπορεί να προβάλλουν (προπίπτουν) έξω από τον πρωκτό κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για αφόδευση, συνήθως όμως, επανέρχονται στη θέση τους με το πέρας της. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις δεν επανέρχονται και τότε, μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο.

Εξωτερικές αιμορροΐδες

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες είναι μικρού μεγέθους φλέβες κάτω από το δέρμα του πρωκτού, οι οποίες διατείνονται και συνήθως είναι επώδυνες, ενώ κάποιες φορές, μάλιστα, σπάνε και αιμορραγούν.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες καλύπτονται από ένα λεπτό και ευαίσθητο δέρμα. Αυτού του τύπου οι αιμορροΐδες έχουν πιο συχνά συμπτώματα όπως πόνο, αίσθημα καύσου και κνησμού.

Μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο, όταν συμβεί ενός είδους επιπλοκή που ονομάζεται θρόμβωση. Απώλεια μικρο-ποσοτήτων αίματος έχουμε και σε αυτήν την περίπτωση. Μάλιστα, το χρώμα του αίματος είναι κόκκινο διαυγές (πολύ καθαρό και έντονο) και εντοπίζεται είτε στο πάνω τμήμα των κοπράνων, είτε στο χαρτί υγείας.

Οι 4 βαθμίδες των αιμορροΐδων

Οι αιμορροΐδες, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξής τους, διακρίνονται σε τέσσερις βαθμούς:

Πρώτου βαθμού είναι οι αιμορροΐδες που φαίνονται μόνο με το πρωκτοσκόπιο κατά την εξέταση και δεν είναι εμφανείς εξωτερικά. Αντιμετωπίζονται με δίαιτα, φαρμακευτική θεραπεία, σκληροθεραπεία, φωτοπηξία.

Δευτέρου βαθμού είναι αυτές που προπίπτουν (προβάλλουν) εντός του πρωκτού.

Τρίτου βαθμού ονομάζονται αυτές που εξέρχονται από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή με τη βοήθεια του δακτύλου του.

Τετάρτου βαθμού είναι αυτές που εξέρχονται και δεν ανατάσσονται εύκολα.

2. Ποια είναι τα συμπτώματα που βιώνει ένας ασθενής με αιμορροϊδοπάθεια;

Αρχικά, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα συμπτώματα εξαρτώνται από το πόσο προχωρημένη είναι η αιμορροϊδοπάθεια.

Το πρώτο, αλλά και το σπουδαιότερο σύμπτωμα είναι η αιμορραγία. Καθημερινότητα για τους πάσχοντες αποτελούν συμπτώματα όπως ο πόνος στην περιοχή του πρωκτού, η έντονη φαγούρα, η έκκριση βλέννας, ο τοπικός ερεθισμός, αλλά και η δυσάρεστη πρόπτωση μετά την κένωση. Υπάρχει περίπτωση, ο επίμονος πόνος μετά την κένωση να υποκρύπτει και ραγάδα.

Πώς αντιμετωπίζεται η αιμορροϊδοπάθεια;

Εκτός από την καλή εκτίμηση από ειδικό, το ζητούμενο στη θεραπεία των αιμορροΐδων είναι να σταματήσουν τα συμπτώματα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα, ριζικά, αλλά και με ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία άνευ επιπλοκών.

Στα αρχικά στάδια, οι περισσότερες μορφές αιμορροϊδοπάθειας αντιμετωπίζονται εύκολα με αλλαγή στις διατροφικές και καθημερινές συνήθειες, όπως μείωση της καθιστικής ζωής, αλλά και τοπική φαρμακευτική θεραπεία. Στα πιο προχωρημένα στάδια ίσως πλέον να είναι απαραίτητη η επεμβατική θεραπεία.

Γενικά, η θεραπεία των αιμορροΐδων του πρώτου και του δευτέρου βαθμού είναι συντηρητική, ενώ η θεραπεία του τρίτου και τετάρτου βαθμού συνιστάται να είναι επεμβατική:

  • Η σκληροθεραπεία,
  • οι ελαστικοί δακτύλιοι,
  • η φωτοπηξία,
  • η «ανοικτή» αιμορροϊδεκτομή (τεχνική Milligan- Morgan),
  • η «κλειστή» τεχνική (Ferguson),
  • η χρήση συρραπτικού μηχανήματος (τεχνική Longo) και
  • η τεχνική HAL είναι ονομαστικά κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις για την αποτελεσματική θεραπεία των αιμορροΐδων.

Βεβαίως, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην αιμορροϊδοπλαστική με laser (LaserHaemorrhoidoplasty -LHP), η οποία αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική, ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδο, η οποία βασίζεται στην τεχνολογία των lasers. Διαρκεί κατά μέσο όρο 20 λεπτά και διενεργείται υπό ελάχιστη αναισθησία ή μέθηανάλογα με τον/την ασθενή.

Στη μέθοδο LHP χρησιμοποιούμε μια λεπτή και εύκαμπτη οπτική ίνα, η οποία εισάγεται  κάτω από τον βλεννογόνο στη βάση του αιμορροϊδικού όζου.  Με τη βοήθεια της ίνας, η ενέργεια του laser κατανέμεται ομοιόμορφα σε ακτίνα 360ᵒ συρρικνώνοντας τον διογκωμένο αιμορροϊδικό όζο, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η διατήρηση της ακεραιότητας του σφιγκτήρα, αλλά και του βλεννογόνου.

Τα βασικότερα πλεονεκτήματα της μεθόδου  είναι ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος συγκριτικά με άλλες τεχνικές, η άμεση επιστροφή του ασθενή στις συνήθειες της καθημερινότητάς του, αλλά και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών όπως η ακράτεια κοπράνων και η στένωση του πρωκτού.

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι κάθε χειρουργική προσέγγιση έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και στόχος μας σε κάθε περίπτωση είναι να επιλέξουμε την κατάλληλη μέθοδο που να ανταποκρίνεται με αποτελεσματικό τρόπο στις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε περιστατικού.

Σε γενικές γραμμές, η επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής τεχνικής και η πραγματοποίηση της επέμβασης από έναν χειρουργό με εμπειρία στο αντικείμενο διασφαλίζουν την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και μειώνουν τον κίνδυνο μελλοντικών υποτροπών, ενώ στοχεύουν στη διατήρηση του σφιγκτηριακού μηχανισμού. Με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, η ανάρρωση του ασθενούς είναι τάχιστη, ο μετεγχειρητικός πόνος λιγότερος και ο ασθενής μπορεί άμεσα να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Υπάρχουν συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να προλάβουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης αιμορροΐδων;

Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβουμε τη δημιουργία τωναιμορροΐδωνείναι να ακολουθούμε μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες που διευκολύνει την καλή λειτουργία του εντέρου, να αποφεύγουμε τη λήψη ερεθιστικών τροφών (καρυκεύματα, οινόπνευμα, καφεΐνη), να φροντίζουμε για την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού μας και να μεριμνούμε για την τακτική σωματική μας άσκηση, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Ειδικά για τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, συνιστάται απώλεια των περιττών κιλών.

Για αναλυτικές πληροφορίες και τυχόν απορίες σας επικοινωνήστε με τον Ευστάθιο Μπαθρέλλο στο 6936606664 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα stathisbathrellos.gr

O Ευστάθιος Κων. Μπαθρέλλος είναι Γενικός Χειρουργός και το ιατρείο του εδρεύει στην Αστυδάμαντος 83 και συγκεκριμένα εντός του Therapis General Hospital. Εδώ και χρόνια χειρουργεί ένα ευρύ φάσμα επεμβάσεων της κλασσικής &λαπαροσκοπικής χειρουργικής (αποκατάσταση κηλών, χολοκυστεκτομή, χειρουργική παχέος εντέρου, χειρουργική θυρεοειδούς αδένα, χειρουργική μαστού, κ.α.), σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες κλινικές στο χώρο.

Διαβάστε το αναλυτικό του βιογραφικό εδώ