Διαγνωστικές εξετάσεις covid-19: Όσα θέλουμε να ξέρουμε

Διαγνωστικές εξετάσεις covid-19: Όσα θέλουμε να ξέρουμε

Τις απαντήσεις για όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για τις διαγνωστικές εξετάσεις covid-19 μας τις δίνει η Βιοπαθολόγος Γεωργία Πίννα

Ενώ οι καλοκαιρινές διακοπές βρίσκονται στο απόγειό τους και όλοι θέλουμε να τις περάσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ξένοιαστα, τα κρούσματα του κορωνοϊόυ συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Η διενέργεια έγκαιρων και αξιόπιστων covid tests κρίνεται απαραίτητη για να μπορούμε να χαρούμε το καλοκαίρι με ασφάλεια και να βοηθήσουμε στη μη διασπορά του ιού.

Πότε κάνουμε μοριακό τεστ και πότε rapid test; Μπορούν να επηρεάσουν οι γενετικές μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 την αποτελεσματικότητα των τεστ; Τι μας έμαθε η πανδημία και πώς στεκόμαστε μπροστά στις προκλήσεις και τις επιταγές της υγείας; Τις απαντήσεις για όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για τις διαγνωστικές εξετάσεις covid-19 μας τις δίνει η Βιοπαθολόγος Γεωργία Πίννα, Επιστημονική Διευθύντρια στο Διαγνωστικό Κέντρο LabCare με έδρα τον Πειραιά.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τις διαγνωστικές εξετάσεις covid-19 με rapid test σε σύγκριση με το μοριακό τεστ; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα  που συνοδεύουν το κάθε είδος εξέτασης;

Τα rapid tests ανιχνεύουν αντιγόνα (πρωτεΐνες) στην επιφάνεια του ιού με τη μέθοδο της ανοσοχρωματογραφίας. Έχουν καλή ειδικότητα αλλά μικρότερη ευαισθησία (περισσότερα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα) συγκριτικά με τα μοριακά tests. Eίναι όμως ταχύτερα, φθηνότερα και ευκολότερα στην εκτέλεσή τους. Είναι πολύ αποτελεσματικά σε περίπτωση μολυσματικών ατόμων με υψηλό ιικό φορτίο αποτελώντας για τον λόγο αυτόν, εξέταση επιλογής για την επιδημιολογική επιτήρηση σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός καθώς οδηγούν στον άμεσο εντοπισμό και στην απομόνωση κρουσμάτων, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της διασποράς του ιού.

Με το μοριακό τεστ (PCR) πραγματοποιείται απομόνωση του γενετικού υλικού του ιού (εφαρμόζεται η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης με αντίστροφη μεταγραφή ανιχνεύοντας έτσι, δύο διαφορετικούς στόχους του ιικού γονιδιώματος του SARS-CoV-2). Αν και η μέθοδος είναι ακριβότερη και πιο χρονοβόρα συγκριτικά με το rapid test, παραμένει έως και σήμερα, η επιλογή με τη μεγαλύτερη ευαισθησία και ειδικότητα.

Πότε πρέπει κάποιος να υποβάλεται σε μοριακό έλεγχο για covid-19; Τελικά, οι «ασυμπτωματικοί» ασθενείς, μπορούν να ταυτοποιηθούν μόνο με μοριακό έλεγχο;

Ο μοριακός έλεγχος για τον ιό SARS–CoV-2, θα πρέπει να χρησιμοποιείται αλλά και να αξιολογείται πολύ προσεκτικά από τους ιατρούς και πάντα σε συνδυασμό με το rapid test.

Η διενέργεια του PCR προβλέπεται κατ’ αρχάς για άτομα με περισσότερα του ενός αρνητικά rapid tests τα οποία έχουν έλθει σε στενή επαφή με κρούσμα.

Επιπλέον, για άτομα τα οποία έχουν αρνητικό rapid test αλλά επίμονα, σοβαρά συμπτώματα. Στην περίπτωση αυτή, ο ιατρός ελέγχει το ιικό φορτίο το οποίο δίνει σημαντικές πληροφορίες για το αν ο ασθενής έχει παλαιά λοίμωξη ή αν βρίσκεται στη έναρξη της λοίμωξης. Από τα στοιχεία που μας δίνει η εξέταση, μπορεί ο ιατρός επίσης, να κατευθυνθεί σε διαφοροδιαγνωστική εξέταση με συνδρομικό πάνελ για πιθανότητα άλλης λοίμωξης του αναπνευστικού.

Τέλος, σε μοριακό έλεγχο πρέπει να υποβληθούν ανεμβολίαστα άτομα με θετικό rapid test, τα οποία επιθυμούν να εκδόσουν πιστοποιητικό νόσησης.

Σε ό,τι αφορά στους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού και για να απαντήσω στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, η απάντηση είναι ότι δεν ταυτοποιούνται μόνο με μοριακό έλεγχο. Σύμφωνα με μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία, τα rapid tests έχουν αρκετά καλή απόδοση στον εντοπισμό ασυμπτωματικών ατόμων, ο μοριακός έλεγχος όμως, παραμένει -για λόγους που προαναφέρθηκαν- η “gold standard” μέθοδος.

H ευαισθησία των διαγνωστικών εξετάσεων για Covid-19 επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2;

Eίναι γεγονός ότι οι γενετικές μεταλλάξεις του νέου SARS-CoV-2 μπορεί να επηρεάσουν την ευαισθησία των διαγνωστικών εξετάσεων. Οι επιστήμονες όμως καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας ήταν και είναι σε ετοιμότητα και έχουν καταφέρει η διαγνωστική προσέγγιση των μεταλλάξεων να είναι κατά το δυνατόν έγκυρη.

Αφ’ ενός τα εγκεκριμένα από διαπιστευμένους οργανισμούς rapid tests ανιχνεύουν την πρωτεΐνη Ν του νουκλεοκαψιδίου η οποία είναι πολύ πιο σταθερή από την πρωτεΐνη S σε ό,τι αφορά σε μεταλλάξεις. Ο μοριακός έλεγχος αφετέρου είναι και σε αυτή την περίπτωση ένα πολύ ισχυρό διαγνωστικό «όπλο». Ακόμη όμως και σε περίπτωση αμφιβολίας σε PCR  test υπάρχει η δυνατότητα χρήσης πρωτοκόλλων με πολλαπλούς γενετικούς στόχους, τεχνική που εξειδικευμένα εργαστήρια μπορούν να εφαρμόσουν και να διαγνώσουν με ακρίβεια νέες μεταλλάξεις.

Ως διαγνωστικό κέντρο, ποιο ήταν το μεγαλύτερο μάθημα που αποκομίσατε από τη διαχείριση της πανδημίας; Εκτιμάτε ότι τα διαγνωστικά κέντρα συνέβαλαν μέσα από τις υπηρεσίες τους στην αναχαίτιση της πανδημίας; 

Η πανδημία επιβεβαίωσε αυτό που πάντα πίστευα για τους ιατρούς. Ότι είμαστε ικανοί αν χρειαστεί, να ξεφύγουμε από το στενό πλαίσιο της καθημερινής ρουτίνας του ιατρείου μας και να αντιμετωπίσουμε μεγάλες προκλήσεις με επαγγελματισμό, υπευθυνότητα, αξιοπιστία και ανθρωπιά.

Οι εργαστηριακοί ιατροί, τόσο οι ιδιώτες όσο και οι εργαζόμενοι σε διαγνωστικά κέντρα, πλαισιώσαμε αποτελεσματικά την υπεράνθρωπη προσπάθεια του δημόσιου υγειονομικού τομέα, συμβάλλοντας στη σωστή ενημέρωση των πολιτών, στη διενέργεια αξιόπιστων εξετάσεων και τελικά, στον έλεγχο της διασποράς του ιού.

Υπάρχουν κάποια ειδικά πακέτα και παροχές για εξετάσεις covid-19 που έχει δημιουργήσει το LabCare  και σε ποιους απευθύνονται;

Στο Labcare, παρέχουμε διαγνωστικές εξετάσεις COVID σε προνομιακές τιμές σε ομίλους και επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό προσωπικού, το οποίο εξετάζεται σε τακτική βάση. Επιπλέον, προσφέρουμε ειδικά οικογενειακά πακέτα καθώς και ειδικές τιμές σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Οι δειγματοληψίες πραγματοποιούνται στο ιατρείο μας, κατ’ οίκον αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους.

Tο διαγνωστικό εργαστήριο LabCare δημιουργήθηκε το 2014 από την ιατρό – βιοπαθολόγο Γεωργία Πίννα και πρόκειται για μια υπερσύγχρονη μονάδα υγείας, εξοπλισμένη με υψηλής τεχνολογίας αναλυτές αίματος και βιολογικών υγρών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το labcare.gr ή καλέστε στο 210 4122579. Ακολουθήστε το LabCare στα Social Media: FacebookInstagramLinkedIn.