Φλεβική ανεπάρκεια: Οι σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία σας που δεν πρέπει να αγνοείτε

Φλεβική ανεπάρκεια: Οι σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία σας που δεν πρέπει να αγνοείτε

Ο αγγειοχειρουργός Χαράλαμπος Ηλίας εξηγεί τα πάντα γύρω από το θέμα

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μια συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί γυναίκες και άνδρες, οι οποίοι προσέρχονται στο ιατρείο μας διαμαρτυρόμενοι για τους ενοχλητικούς κιρσούς που εμφανίστηκαν στα πόδια τους.

Η βασική αιτία πίσω από τη φλεβική ανεπάρκεια και τους κιρσούς είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος, η οποία όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν είναι μια κατάσταση χωρίς συνέπειες. Αυτός είναι και ο λόγος που οι κιρσοί, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν πρέπει να θεωρούνται ένα αμιγώς αισθητικό πρόβλημα αλλά ένα πρόβλημα υγείας, το οποίο απαιτεί διάγνωση και αντιμετώπιση από τον αγγειοχειρουργό.

Το πρόβλημα δημιουργείται σταδιακά και κάνει την εμφάνισή τους μέσω χαρακτηριστικών συμπτωμάτων που δεν πρέπει να παραβλέπονται όπως ο πόνος, η αδυναμία ορθοστασίας, η καυσαλγία, το οίδημα, η φαγούρα, οι κράμπες στις νυχτερινές ώρες κ.α Τα συμπτώματα επιδεινώνονται ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή κατά το χρονικό διάστημα που κάποιος λαμβάνει ορμονικά σκευάσματα.

Οι σοβαρές συνέπειες της φλεβικής ανεπάρκειας

H θρόμβωση

Η θρόμβωση αποτελεί μια άκρως επικίνδυνη επιπλοκή της φλεβικής ανεπάρκειας η οποία συμβαίνει εξαιτίας των βλαβών του τοιχώματος των φλεβών και των βαλβίδων, μια κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση του αίματος στα κάτω άκρα.

Η δυσλειτουργία αυτή στην κυκλοφορία του αίματος έχει ως αποτέλεσμα να σχηματίζονται θρόμβοι, δηλαδή πήγματα αίματος εντός του φλεβικού δικτύου. Η κατάσταση θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες ενώ, ειδικά η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT ), αποτελεί μία συχνή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας σε κατακεκλιμένους και νοσηλευόμενους ασθενείς.

Αν υπάρξει άμεση κινητοποίηση και χορηγηθεί έγκαιρα αντιπηκτική αγωγή (συντηρητική θεραπεία) ή αν ο αγγειοχειρουργός κρίνει πως απαιτείται χειρουργική θεραπεία, τότε ο ασθενής διαφεύγει τον κίνδυνο. Διαφορετικά, ο θρόμβος αυτός στο αίμα μπορεί να αποσπαστεί από τα κάτω άκρα και να μεταφερθεί στην καρδιά και από εκεί στους πνεύμονες – η λεγόμενη πνευμονική εμβολή- μια άκρως σοβαρή κατάσταση που μπορεί να καταλήξει ακόμα και στον θάνατο του ασθενούς. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να παραμελήσετε ή να υποτιμήσετε τη φλεβική ανεπάρκεια, αναβάλλοντας διαρκώς την αντιμετώπισή της.

Τα φλεβικά έλκη

Άλλη μια επικίνδυνη συνέπεια της παραμελημένης φλεβικής ανεπάρκειας είναι τα φλεβικά έλκη που έχουν ως βασική συνέπεια τα κάτω άκρα να φλεγμαίνουν, να διογκώνονται ( συνυπάρχει και λεμφοίδημα μερικές φορές), και το δέρμα ενδέχεται να «ανοίξει», με αποτέλεσμα η κατάσταση να χρονίζει.

Τα φλεβικά έλκη συνήθως εντοπίζονται στην εσωτερική πλευρά της κνήμης , στην περιοχή πάνω από τον αστράγαλο, όπου ασκείται πολύ έντονη πίεση και υπάρχουν μεγάλες διατιτρώσες φλέβες. Αν το έλκος μείνει αθεράπευτο η λοίμωξη μπορεί να προχωρήσει σε σημείο που μπορεί να απειληθεί και το ίδιο το σκέλος.

Η διάγνωση των φλεβικών ελκών πραγματοποιείται μέσω της κλινικής εξέτασης, την λεπτομερούς καταγραφής του ιστορικού και μέσω του υπερηχογραφικού ελέγχου -triplex.

Η σύγχρονη αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φθάσει κανείς σε σημείο να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του , ούτε φυσικά να ταλαιπωρείται καθημερινά από τις επιβαρυντικές συνέπειες της φλεβικής ανεπάρκειας. Η έγκαιρη προσέλευση στον αγγειοχειρουργό μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να εξασφαλίσει υγεία και καλή ποιότητα ζωής για τους ασθενείς.

Το ενδοαυλικό laser 1470 nm, σε συνδυασμό με τη μικροχειρουργική τεχνική, δίνει αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα, ξεπερνώντας όλες τις άλλες παλαιότερες επεμβάσεις.

Τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά και συνοψίζονται ως εξής:

  • Πραγματοποιείται με συνεχή καθοδήγηση υπερήχου, το οποίο είναι ισχυρό πλεονέκτημα
  • Είναι μέθοδος αναίμακτη και ανώδυνη
  • Η μετεγχειρητική φροντίδα είναι ελάχιστη και δεν είναι υποχρεωτική η χρήση ελαστικών καλτσών για μήνες όπως ήταν παλαιότερα , πάρα μόνο για 5-6 ημέρες .
  • Ο ασθενής επιστρέφει γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες, σε 3-4 ημέρες κατά μέσο όρο(ανάλογα βέβαια και με το στάδιο βαρύτητας της ανεπάρκειας).
  • Βελτιώνεται το πρόβλημα κυρίως λειτουργικά αλλά και αισθητικά και μπορούμε να παρέμβουμε ακόμα και στα τελευταία στάδια της πάθησης

Καθώς κάθε περίπτωση ασθενούς είναι μοναδική και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται, απευθυνθείτε σε έμπειρους ειδικούς για να εκτιμήσουν το πρόβλημα και χαρίστε υγεία και ομορφιά στα πόδια σας, χωρίς πόνο και ταλαιπωρία.

Eνημερωθείτε αναλυτικά για τους κιρσούς στο παρακάτω video:

Dr Χαράλαμπος Ηλίας, Αγγειοχειρουργός – Αγγειολόγος.

Διευθυντής Αγγειοχειρουργικού Κέντρου VENOUS ENDOVASCULAR.

Τηλ. Επικοινωνίας : 694 426 1464 & 210 7296277, iliasxar.gr

Social Media:

www.facebook.com/iliasxaralampos

instagram.com/charalampos.ilias