Κήλη και Αποκατάσταση: Τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στην υπηρεσία των ασθενών

Κήλη και Αποκατάσταση: Τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στην υπηρεσία των ασθενών

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, μας μιλά για τις κήλες

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, μας μιλά για τις κήλες, ένα παγκόσμιο φαινόμενο που αφορά ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τα αίτια, τα συμπτώματα, αλλά κυρίως για τις νέες, ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους που αποσκοπούν στη μόνιμη αποκατάσταση του προβλήματος.

Τι ονομάζουμε κήλη; Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται και σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζονται;

Η δημιουργία της κήλης, αποτελεί ένα πολύ συχνό φαινόμενο, σε παγκόσμια κλίμακα, με τη διενέργεια άνω των 15.000.000 επεμβάσεων, ανά το χρόνο. Ενδέχεται να εμφανιστεί τόσο σε ενήλικες (άνδρες & γυναίκες), όσο και σε παιδιά, με τους άνδρες, να κατέχουν ένα «σχετικό προβάδισμα». Η κήλη αφορά στην παθολογική κατάσταση, κατά την οποία τμήματα του ενδοκοιλιακού σπλάχνου, προβάλλονται δια μέσω οπής, ή χαλαρού σημείου των κοιλιακών τοιχωμάτων. Πρακτικά, δηλαδή, όταν κάποιο εσωτερικό όργανο της κοιλιακής χώρας, «χάνει» τη φυσική, ανατομική του θέση και προβάλλεται, σαν «εξόγκωμα», κάτω από το δέρμα».

Οι ασθενείς με κήλη βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών όπως πχ. εγκλωβισμός του εντέρου στο χάσμα της κήλης (περίσφιξη) που ενδέχεται να προκαλέσει εντερική απόφραξη και ισχαιμία (διαταραχή της αιμάτωσης του εντέρου που οδηγεί σε γάγγραινα). Και οι δύο αυτές καταστάσεις απαιτούν επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση.

Κήλες: Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται και σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζονται;

Ανάλογα,με τα σημεία που θα εμφανιστούν, οι κήλες διακρίνονται σε:

Βουβωνοκήλη (εμφάνιση στον Βουβωνικό πόρο ή στόμιο), η οποία είναι και η συχνότερη πάθηση, με ποσοστό εμφάνισης, έναντι των υπολοίπων, άνω του 80%

  • Μηροκήλη (Μηριαίο στόμιο)
  • Οµφαλοκήλη (Οµφαλός)
  • Επιγαστρική κήλη (Επιγάστριο)
  • Μετεγχειρητική κήλη (Παλιά τοµή από χειρουργείο)
  • Σπιγγέλιος κήλη (Ηµισεληνοειδήγραµµή)

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης και τα συμπτώματα;

Η εμφάνισή της, οφείλεται, σε αρκετές περιπτώσεις, σε κληρονομικούς λόγους ενώ τις περισσότερες φορές, σχετίζεται με εξωτερικούς παράγοντες, όπως η διαταραχή στην ισορροπία σύνθεσης – αποδόμησης του κολλαγόνου (προχωρημένη ηλικία, υποσιτισμός ή κακή διατροφή), την απότομη, ξαφνική ή συνεχή άρση μεγάλου βάρους, χρόνιος βήχας, κυρίως λόγω της συνήθειας του καπνίσματος, εγκυμοσύνη, έλλειψη σωματικής άσκησης, χειρουργικές τομές, χρόνια δυσκοιλιότητα και παχυσαρκία.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ασθενούς: Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η κήλη αποκαθίσταται λαπαροσκοπικά και αναίμακτα με τη χρήση ειδικών εργαλείων, μέσω μικροσκοπικών τομών. Παράλληλα, το κατασκευασμένο, από εύκαμπτο υλικό πλέγμα που τοποθετείται για την ενίσχυση της περιοχής, ενθαρρύνει τη δημιουργία νέου ιστού. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η χρήση του συγκεκριμένου πλέγματος αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία για τα περισσότερα είδη κήλης, καθώς συνδέεται με μείωση του κινδύνου υποτροπής κατά 30-50%.

Τα οφέλη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής

Η συγκεκριμένη αναίμακτη μέθοδος, παρουσιάζει μία πλειάδα ωφελημάτων, έναντι της παλαιάς, ανοιχτής χειρουργικής μεθόδου. Μεταξύ άλλων, σύντομο χειρουργικό χρόνο,μικρές τομές που ελαχιστοποιούν τον πόνο, γρήγορη ανάρρωση και άμεση επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς, μέσα σε λίγες ημέρες. Μελέτες, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν αποδείξει ότι οι συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις μηδενίζουν τη πιθανότητα υποβολής σε επαναληπτική επέμβαση, όταν αυτές διενεργούνται από έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς.

Εμπειρία, Εξειδίκευση και Οργανωμένες νοσοκομειακές δομές:
Αυτό που πρέπει να τονιστεί και να αναδειχθεί είναι η αρχή της εξατομικευμένης αντιμετώπισης από τον έμπειρο χειρουργό, για τον κάθε πάσχοντα, ξεχωριστά. Μία αρχή η οποία βασίζεται στην κατανόηση της ιδιαιτερότητας του κάθε ασθενούς με μοναδικό κριτήριο τη φυσιολογία, την ιδιαιτερότητα και την κλινική του κατάσταση.Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, η επιλογή για τον θεράποντα ιατρό, θα πρέπει να βασίζεται σε παραμέτρους, όπως στην εμπειρία και στην εξειδίκευση του χειρουργού, στο ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, στις οργανωμένες δομές και κυρίως, στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση προς τον ασθενή, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στα νοσοκομεία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε την τελευταία λέξη της σύγχρονης αντιμετώπισης για τις χειρουργικές παθήσεις. Παράλληλα, και μέσα από τη συνεργασία της Διεπιστημονικής Ομάδας είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη λύση για κάθε περίπτωση, όσο συμπλοκή και αν είναι.

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών. Διαθέτει πολυετή χειρουργική εμπειρία μεγάλου αριθμού επεμβάσεων & πλήθος δημοσιευμένων περιστατικών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: axiarchos.gr.