Οδηγήστε τα παιδιά σας να κάνουν υγιεινές επιλογές

Οδηγήστε τα παιδιά σας να κάνουν υγιεινές επιλογές

Γράφει η Φανή Σχισμένου, Παιδίατρος, Επιμελήτρια Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Μία από τις κύριες αρμοδιότητες της οικογένειας είναι η εκπαίδευση των παιδιών προς τις σωστές επιλογές, ώστε να εξελιχθούν σε υγιείς, ανεξάρτητους ενήλικες. Ο καλύτερος τρόπος για να το καταφέρετε είναι φυσικά η διδασκαλία μέσω της μίμησης.

Τα παιδιά σας τείνουν να μιμούνται τις πράξεις σας περισσότερο από τις προφορικές σας συναινέσεις και απαγορεύσεις. Αναπόφευκτα θα υιοθετήσουν τις περισσότερες  από τις δικές σας, καλές αλλά και κακές, συνήθειες. Επομένως προσπαθήστε να αυξήσετε τις καλές συνήθειες στη ζωή σας για να αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας. Σας προτείνουμε μερικές μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα σας που θα αλλάξουν τόσο τη δική σας ζωή όσο και των νεότερων φίλων μας.

Διατηρούμε πάντα υγιεινά σνακ στο σπίτι

Ξεκινήστε κάνοντας μια λίστα πριν το σουπερμάρκετ ώστε να έχετε τον έλεγχο των τροφίμων που εισέρχονται στο σπίτι σας. Επιλέγουμε φρέσκα φρούτα εποχής, λαχανικά, μπάρες  δημητριακών, ψωμί με ταχίνι ή μέλι. Οργανώστε πάντα πριν τις καθημερινές σας εξόδους μια τσάντα με υγιεινά σνακ για να μην καταλήξετε στο πρώτο φαστφουντάδικο που θα βρείτε…

Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στην επιλογή του φαγητού.

Μάθετε στο παιδί σας να διαβάζει τις ετικέτες των τροφίμων. Μπορεί να βρουν διασκεδάστικο να μάθουν και να συγκρίνουν πόση ζάχαρη και λίπη περιέχουν τα αγαπημένα τους μπισκότα ή παγωτά.

Δοκιμάστε καινούριες υγιεινές γεύσεις:

Αφήστε το να διαλέξει μόνο του ένα καινούριο φρούτο ή λαχανικό την επόμενη φορά που θα πάτε στο σουπερμάρκετ.

Βάλτε απλό γιαούρτι, μπανάνα, μούρα, βρώμη, χυμό πορτοκαλιού, μέλι στο μίξερ και αφήστε το παιδί σας να πατήσει το κουμπί και να ετοιμάσει ένα νόστιμο και χορταστικό σνακ.

Φοράμε πάντα ζώνη ή κράνος στην οδήγηση.
Όσον αφορά την ασφάλεια, τα παιδιά και ιδίως οι έφηβοι μιμούνται τις συμπεριφορές των ενηλίκων τους. Όταν δεν φοράτε ζώνη ασφαλείας το παιδί παίρνει το μήνυμα: μεγαλώνω – δεν χρειάζομαι εξοπλισμό ασφαλείας.

Βάλτε την άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

Διαλέξτε αθλητικές δραστηριότητες που μπορεί να ακολουθήσει όλη η οικογένεια, όπως κολύμπι ή ποδήλατο. Τα παιδιά με ενεργητικούς γονείς γίνονται ενεργητικοί ενήλικες με αυτοπεποίθηση.

Σταματήστε το κάπνισμα

Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες το παιδί σας να αποκτήσει άσθμα, αλλεργίες, ωτίτιδες και λοιμώξεις του αναπνευστικού. Το κάπνισμα θεωρείται ναρκωτικό «εισόδου». Τα παιδιά που καπνίζουν είναι πιο πιθανό να  δοκιμάσουν αλκοόλ ή κάνναβη. Οι περισσότεροι έφηβοι που καπνίζουν έχουν τουλάχιστον έναν καπνιστή γονέα.

Συζητήστε με το παιδί σας

Μιλήστε με το παιδί σας για το σχολείο, τους φίλους αλλά και πιο σοβαρά θέματα όπως το σεξ και τα ναρκωτικά. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει τις αξίες σας  αλλά και τί προσδοκάτε από αυτές.

Αντιμετωπίστε το άγχος

Μάθετε στο παιδί σας υγιείς τρόπους να διαχειρίζεται το στρες, όπως βαθιές εισπνοές, περιπάτους και συζήτηση με φίλους.

Εστιάστε στα θετικά

Όταν σας ζητάει να βγει για ποδήλατο, ενθαρρύνετε το και πηγαίντε μαζί του. Υποστηρίξτε τις υγιείς επιλογές του. Έχει πιο άμεσο αποτέλεσμα από το να μαλώνετε μαζί του για το playstation.

Δώστε του την επιλογή να επιλέξει

Δώστε του δύο επιλογές που εσείς εγκρίνετε, αλλά αφήστε το να διαλέξει μόνο του. Παλιό κόλπο αλλά δουλεύει.

Αφήστε το παιδί να σας εκπαιδεύσει

Φυσικά το να κάνεις σωστές επιλογές είναι πολλά περισσότερα από το περπάτημα μετά το φάγητο ή τη μπάρα δημητριακών για σνακ. Έχει να κάνει με το τί τρώμε, πώς αλληλεπιδρούμε με τους γύρω μας, σχεδόν με όλα όσα κάνουμε. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τί είναι «υγιές» για το παιδί μας. Αρκεί να αναρωτηθούμε τί είναι υγιές για μας. Έτσι δε θα χρειαστεί να εκπαιδεύσουμε το παιδί μας αφού απλά θα μας μιμηθεί.

Δεν υπάρχει τέλειος γονιός , ούτε τέλειες  συμπεριφορές. Δε χρειάζεται να κρίνουμε αυστηρά τα λάθη μας. Αρκεί να επιβραβεύουμε τις υγιείς επιλογές τις δικές μας και των παιδιών μας.