Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Νέες τεχνικές στην αντιμετώπιση & θεραπεία της στένωσης της αορτικής βαλβίδας

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Νέες τεχνικές στην αντιμετώπιση & θεραπεία της στένωσης της αορτικής βαλβίδας

Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά εμφύτευση αορτικής βαλβίδας τύπου Myval, Transcatheter Heart Valve (διακορυφαία TAVI)

Στη νέα υβριδική αίθουσα χειρουργείου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από την Καρδιοχειρουργική Κλινική & Κέντρου Χειρουργικής Θωρακικής Αορτής του κ. Ματθαίου Παναγιώτου και το Καρδιολογικό τμήμα του κ. Γεώργιου Παπαιωάννου, η διακορυφαία εμφύτευση αορτικής βαλβίδας τύπου Myval, Transcatheter Heart Valve (διακορυφαία TAVI).

Μια εξαιρετικά απαιτητική από πλευράς τεχνικής αλλά και από πλευράς υποδομής θεραπεία της στένωσης της αορτικής βαλβίδας, η οποία εφαρμόστηκε σε ασθενή 78 ετών που είχε διαγνωσθεί με σοβαρή αορτική στένωση και σοβαρή στεφανιαία νόσο.

Η τυπική θεραπεία για τη συγκεκριμένη πάθηση θα ήταν το συνδυασμένο χειρουργείο Αντικατάστασης Αορτικής Βαλβίδας (AVR) και Αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (Bypass). Όμως η καθολική αρτηριοσκλήρωση του ασθενούς, οι  σοβαρές στενώσεις καρωτίδων και μηριαίων αρτηριών, καθώς και η πορσελανοειδής αορτή, καθιστούσαν απαγορευτικές την κλασική χειρουργική επέμβαση αλλά και την κλασσική μέθοδο TAVI.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε πολύ λίγους ασθενείς διεθνώς οι οποίοι δεν μπορούν να θεραπευτούν με την κλασσική χειρουργική θεραπεία της αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας ή με την τυπική διακαθετηριακή εμφύτευση TAVI από την μηριαία  ή κάποια άλλη αρτηρία. Η μέθοδος θεωρείται bail out technique, δηλαδή αποτελεί την τελευταία λύση και για την εφαρμογή της απαιτείται η χειρουργική προσπέλαση της κορυφής της καρδιάς με μικρή πρόσθια αριστερή θωρακοτομή, από την οποία περνά η καινούργια αορτική προσθετική πάνω σε έναν καθετήρα.

Οι τεχνικές αντιμετώπισης της στένωσης της αορτικής βαλβίδας, αλλά και των παθήσεων της καρδιάς, γενικότερα, απαιτούν εξειδίκευση, σύγχρονο νοσοκομειακό υλικοτεχνικό εξοπλισμό και συνεργασία μεταξύ ιατρικών ειδικοτήτων, οι οποίες συνθέτουν τη Διεπιστημονική Ομάδα. Η καθημερινή ενημέρωση για τις επιστημονικές εξελίξεις σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε στα νοσοκομεία του Ομίλου, την τελευταία λέξη της σύγχρονης τεχνολογίας ώστε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη, ακίνδυνη και ελάχιστα επεμβατική λύση, για κάθε περίπτωση όσο σύμπλοκη κι αν είναι. Με αυτόν τον τρόπο, οι ασθενείς μας βιώνουν μία πολύ καλύτερη καθημερινότητα, κυρίως, όμως έχουμε καταφέρει να παρατείνουμε,  σημαντικά, το προσδόκιμο ζωής.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, δε θα πρέπει να παραμελούμε, ποτέ, την υγεία μας. Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των ιατρών του. Για το σκοπό αυτό, εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής  διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό, όλων των ασθενών και των συνοδών τους

Για περισσότερα ιατρικά νέα πατήστε εδώ