Εποχική γρίπη και πανδημία Covid-19: Η σημασία του εμβολιασμού

Εποχική γρίπη και πανδημία Covid-19: Η σημασία του εμβολιασμού

Ο παθολόγος στην Αθήνα Τσολάκης Δημήτριος μας εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε

Τον προηγούμενο χειμώνα επικράτησε έντονη ανησυχία για την προοπτική ταυτόχρονης έξαρσης της εποχικής γρίπης και της πανδημίας Covid-19. Τελικά λόγω των αυξημένων μέτρων, της χρήσης μάσκας και της παραμονής στο σπίτι τα ποσοστά γρίπης ήταν πολύ χαμηλά, κάτι που οδήγησε σε χαμηλά επίπεδα ανοσίας, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς για τον φετινό χειμώνα. Ο παθολόγος στην Αθήνα Τσολάκης Δημήτριος μας εξηγεί.

Με την έξαρση της παραλλαγής δέλτα, την κανονική λειτουργία των κοινωνικών δομών και την μειωμένη χρήση μάσκας (παρότι απαραίτητη) υπάρχει πιθανότητα η εποχική γρίπη φέτος να είναι χειρότερη.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για την υγεία, δηλώνουν ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού θα πρέπει να κάνει το ετήσιο εμβόλιο γρίπης. Η ερώτηση που τίθεται εδώ είναι κατά πόσο είναι ασφαλής η χορήγηση του εμβολίου γρίπης την ίδια εποχή με την χορήγηση του εμβολίου Covid-19 (κάποιοι κάνουν την πρώτη δόση, ενώ άλλοι την τρίτη).

Η απάντηση είναι θετική. Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια για το εμβόλιο Covid-19, μπορούμε να προχωρήσουμε ταυτόχρονα και στο αντιγριπικό, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, με απόλυτη ασφάλεια. Τα δυο εμβόλια άλλωστε χρησιμοποιούν διαφορετικό μηχανισμό και δεν εξουδετερώνουν το ένα το άλλο. 

Στο κομμάτι των παρενεργειών και κατά πόσο αυτές θα είναι εντονότερες, η απάντηση δεν μπορεί να είναι σαφής. Άλλωστε η αντίδραση κάθε οργανισμού διαφέρει. Και τα δυο εμβόλια τείνουν να έχουν παρόμοιες παρενέργειες (πυρετός, κόπωση, ναυτία, πονοκέφαλος), οι οποίες θα μπορούσαν να είναι λίγο πιο έντονες, αν τα εμβόλια γίνουν ταυτόχρονα. 

Στόχος το φετινό φθινόπωρο είναι να γίνει νωρίς το εμβόλιο της γρίπης δίνοντας προτεραιότητα σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή:

  • Άτομα άνω των 60 ετών
  • Άτομα με χρόνια νοσήματα
  • Έγκυες και θηλάζουσες
  • Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας
  • Εκπαιδευτικοί

Η συνταγογράφηση ξεκινά την 1η Οκτωβρίου. Η διάθεση των εμβολίων θα γίνει με ηλεκτρονική συνταγή και η εκτέλεση θα καταγράφεται στο μητρώο εμβολιασμού. 

Για περισσότερες πληροφορίες: www.pathologos-tsolakis.gr