Αρθρίτιδα στον Ώμο: Νέες εξελίξεις στην οριστική αντιμετώπιση με τη μέθοδο της αρθροπλαστικής ώμου

Αρθρίτιδα στον Ώμο: Νέες εξελίξεις στην οριστική αντιμετώπιση με τη μέθοδο της αρθροπλαστικής ώμου

Για τις αιτίες εμφάνισής, τα συμπτώματα αλλά και τις νέες τεχνικές αντιμετώπισης, μας μιλά ο Παναγιώτης Πάντος, MD, MSc, PhD, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Ο ώμος αποτελεί την πιο ευκίνητη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος. Το κόστος, όμως του μεγάλου εύρους κίνησης,  είναι η μεγάλη επιβάρυνση της άρθρωσης, η οποία καταλήγει σε φθορά των αρθρικών επιφανειών, με τελικό αποτέλεσμα την αρθρίτιδα του ώμου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας του ώμου;

Το κύριο αρχικό σύμπτωμα είναι ο πόνος, ο οποίος επιδεινώνεται βαθμιαία  και συνοδεύεται, από περιορισμό της κίνησης του ώμου και δυσκαμψία της άρθρωσης.

Το τελικό στάδιο της νόσου είναι ο χαρακτηριστικός τριγμός,  ο οποίος προκύπτει από την τριβή των φθαρμένων οστών και γίνεται αντιληπτός με την παραμικρή κίνηση του χεριού.

Ποια είναι η διαδικασία της διάγνωσης;

Για τη διάγνωση της αρθρίτιδας του ώμου απαιτείται μια απλή ακτινογραφία της άρθρωσης σε δύο επίπεδα, στην οποία παρατηρείται η χαρακτηριστική ελάττωση του αρθρικού διαστήματος και η παραμόρφωση της άρθρωσης. Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία είναι συχνά απαραίτητες, προκειμένου να επιλεγεί η κατάλληλη θεραπεία  και να καθοριστεί το χειρουργικό πλάνο.

Ποιες είναι οι τεχνικές αντιμετώπισης;

Στα αρχικά στάδια της νόσου η αντιμετώπιση είναι μη χειρουργική με σκοπό τη μείωση του πόνου και τη διατήρηση της κινητικότητας της.

Η αρθρίτιδα του ώμου,  αποτελεί μία ταχέως εξελισσόμενη εκφυλιστική διεργασία η οποία οδηγεί στην καταστροφή της άρθρωσης.

Η οριστική και πλέον αποτελεσματική θεραπεία είναι η ολική αρθοπλαστική της άρθρωσης με αντικατάσταση των πάσχουσων αρθρικών επιφανειών.

Όταν οι τένοντες ώμου είναι ακέραιοι χρησιμοποιείται η ανατομική ολική αρθροπλαστική, ενώ όταν υπάρχει μαζική ρήξη των τενόντων χρησιμοποιείται η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική.

Ανατομική ολική αρθροπλαστική ώμου:

Στην ολική αρθροπλαστική ώμου (Εικ. 1) αντικαθίστανται και οι δύο αρθρικές επιφάνειες του ώμου διατηρώντας την ανατομία της άρθρωσης. Στην πλευρά του βραχιονίου τοποθετείται μια μεταλλική ή κεραμική κεφαλή με ή χωρίς στυλεό και στην πλευρά της ωμογλήνης, η οποία αποτελεί το κοίλο τμήμα της άρθρωσης, τοποθετείται μια νέα αρθρική επιφάνεια είτε από μέταλλο, είτε συνηθέστερα από πολυαιθυλένιο.

Ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου: Στην ανάστροφη ολική αρθροπλαστική, η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται αντίστροφα από την φυσιολογική ανατομία. Τοποθετείται, δηλαδή, μία στρογγυλή κεφαλή στην περιοχή της ωμογλήνης, ενώ το κοίλο τμήμα της τεχνητής πρόθεσης εισέρχεται στο βραχιόνιο.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της ανάστροφης ολικής αρθοπλαστικής είναι ότι σε περίπτωση ρήξης των τενόντων του ώμου με ταυτόχρονη αρθρίτιδα, μπορεί να διατηρηθεί η  φυσιολογική κίνηση του ώμου μόνο με την συνδρομή του δελτοειδούς μυός.

Οργανωμένες Νοσοκομειακές Δομές:

Για τις παραπάνω τεχνικές στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας του ώμου, καταλυτικό ρόλο κατέχει η οργανωμένη νοσοκομειακή δομή, η εξειδίκευση του θεράποντος ιατρού και ο βιοϊατρικός εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας όπως αυτός παρέχεται από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι οι συγκεκριμένες τεχνικές προσφέρουν πλειάδα ωφελημάτων στον ασθενή, μεταξύ άλλων, σύντομο χειρουργικό χρόνο, βραχεία νοσηλεία στο νοσοκομείο (συνήθως μία ημέρα), ενώ η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται βαθμιαία και ξεκινά ήδη μια εβδομάδα μετά το χειρουργείο. Σημειώνεται, ότι ο ασθενής μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί ήδη από την τρίτη ημέρα μετά την επέμβαση.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, δε θα πρέπει να παραμελούμε, ποτέ, την υγεία μας. Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των ιατρών του. Για το σκοπό αυτό, εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό, όλων των ασθενών και των συνοδών τους.

Ανατομική Ολική Αρθροπλαστική    Ανάστροφη Ολική Αρθροπλαστική

Για περισσότερα ιατρικά νέα πατήστε εδώ