Πανδημία και αύξηση των τραυματισμών

Πανδημία και αύξηση των τραυματισμών

Ο ορθοπαιδικός Χρήστος Μαρκόπουλος μάς εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε

Τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας καλούμαστε να παραμείνουμε σπίτι και να περιορίσουμε τις δραστηριότητές μας, ώστε να προστατευτούμε από τον κορονοϊό. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση των τραυματισμών κυρίως κατά τη διάρκεια ασκήσεων χωρίς την καθοδήγηση των γυμναστών-προπονητών.

Κατάγματα και διαστρέμματα

Το τρέξιμο και η ποδηλασία αποτελούν δυο είδη άθλησης στα οποία έχουν στραφεί μικροί και μεγάλοι. Τραυματισμοί στον αστράγαλο και τον αγκώνα, στη διάρκειά τους, παρουσιάζουν αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως μας εξηγεί ο ορθοπαιδικός στο Μαρούσι Μαρκόπουλος Χρήστος κατάγματα, διαστρέμματα και κακώσεις παρατηρούνται σε καθημερινό επίπεδο. Βασική αιτία αποτελούν οι πτώσεις και τα στραβοπατήματα.

Αντίστοιχα έχουν αυξηθεί και οι τραυματισμοί (ρήξεις δικεφάλων, τρικεφάλων, πρόσθιων και οπίσθιων χιαστών κτλ) στο σπίτι στη διάρκεια εκγύμνασης. Όταν οι ασκήσεις εκτελούνται λανθασμένα, χωρίς την απαραίτητη προθέρμανση, δεν είναι απλά αναποτελεσματικές αλλά και επικίνδυνες, καθώς ακόμη και μικροί τραυματισμοί μπορεί να εξελιχθούν σε μεγαλύτερους αν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή.

Γόνατο και ώμος

Οι τραυματισμοί σε αυτή την άρθρωση είναι καλό να αντιμετωπίζονται έγκαιρα. Η παρουσία οιδήματος, η αδυναμία πλήρους έκτασης, ο περιορισμός της κίνησης αποτελούν συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν και να μας οδηγήσουν στον γιατρό για έλεγχο και αξιολόγηση του προβλήματος.

Αντίστοιχα ο πόνος και περιορισμός της κίνησης στον ώμο ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας μπορεί να οφείλονται σε ρήξη στροφικού πετάλου. Και σε αυτή την περίπτωση η επίσκεψη στον γιατρό επιβάλλεται.

Γενικότερα οποιοδήποτε μούδιασμα ή αίσθημα μυρμηγκιάσματος, καθώς και τραυματισμοί στο κεφάλι  είναι καλό να ελέγχονται από τον ορθοπαιδικό ώστε να αξιολογείται έγκαιρα η έκταση της βλάβης.

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στην διάρκεια της οποίας καλούμαστε να προσαρμόσουμε τις συνήθειές μας στα νέα δεδομένα. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο ζωής μας, ούτε να εγκαταλείψουμε την άθληση εξαιτίας ενός πιθανού τραυματισμού. Ακολουθώντας τους κανόνες ασφαλείας, κάνοντας σωστή προθέρμανση και όντας προσεκτικοί μπορούμε να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες που μας ευχαριστούν.