Νέα σημαντική επιτυχία στη μάχη κατά του καρκίνου του παγκρέατος

Νέα σημαντική επιτυχία στη μάχη κατά του καρκίνου του παγκρέατος

Πρωτοποριακή επέμβαση παγκρεατεκτομής πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Επίκ. Καθηγητή Χειρουργικής, Γρηγόρη Τσιώτο

Η πρωτοποριακή επέμβαση παγκρεατεκτομής με ολική συναφαίρεση της κοιλιακής αρτηρίας (κοιλιακού άξονα ή αλληρείου τρίποδα) σε ασθενή με τοπικά προχωρημένο καρκίνο παγκρέατος, ο οποίος θεωρείται συμβατικά ανεγχείρητος, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Επίκ. Καθηγητή Χειρουργικής, Mayo Clinic και Διευθυντή Α' Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Μητέρα-Υγεία, κ. Γρηγόρη Τσιώτο και την ομάδα του δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Surgery, τον Οκτώβριο 2020.

Η μεγάλη αυτή επιτυχία καταδεικνύει τη σπανιότητα και την πρωτοπορία της εν λόγω επέμβασης, ενώ παράλληλα φανερώνει τις μεγάλες δυνατότητες των Ελλήνων χειρουργών, αποτελώντας πυξίδα για την εξέλιξη της σύγχρονης παγκρεατικής χειρουργικής και για το τι μπορούμε να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια στο μέτωπο της μάχης με τον καρκίνο του παγκρέατος.

Αναφερόμενος στην επιστημονική τεκμηρίωση και την επίσημη βιβλιογραφική καταγραφή της πρωτοποριακής αυτής επέμβασης από ένα επιστημονικό περιοδικό διεθνούς αποδοχής και απήχησης, ο κ. Τσιώτος ανέφερε:

«H προσπάθειά μας αυτή που άρχισε το 2012 και αφορά στη μετατροπή του ανεγχείρητου όγκου παγκρέατος σε εγχειρήσιμο, πράγμα που για να γίνει απαιτεί την αφαίρεση και των εμπλεκόμενων στον όγκο μεγάλων και κρίσιμων αρτηριών και φλεβών, συνεχίζεται με τη διενέργεια της πρώτης στην Ελλάδα παγκρεατεκτομής μαζί με αφαίρεση της κοιλιακής αρτηρίας (αλλήρειου τρίποδα).

Η εγχείρηση αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια, απαιτεί πολύ μεγάλη και επιβεβαιωμένη εμπειρία στην προχωρημένη παγκρεατική χειρουργική και είναι η πρώτη φορά που έγινε στην Ελλάδα. Για αυτούς τους λόγους δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2020 στο Ιnternational  Journal of Surgery.

H αφοσίωσή μας στην μετατροπή των ανεγχείρητων όγκων σε εγχειρήσιμους συνεχίζεται με την υποβολή προς δημοσίευση σειράς 30 νέων περιστατικών με συν-αφαίρεση της εμπλεκόμενης πυλαίας φλέβας, σε ασθενείς δηλαδή, που θεωρούνταν συμβατικά ανεγχείρητοι».

Δείτε γυναίκα 83 ετών πως περιγράφει την προσωπική της εμπειρία από τη διάγνωση καρκίνου παγκρέατος, την πορεία προς την εγχείρηση, την καλή μετεγχειρητική εξέλιξη, καθώς και την πολύ καλή ποιότητα ζωής της ένα χρόνο μετά.

επίσης μια ακόμη ασθενής περιγράφει on camera την εμπειρία της μετά από αφαίρεση παγκρέατος (παγκρεατεκτομή Whipple) .

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Τσιώτο Γρηγόριο, Επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής, Mayo Clinic, Διευθυντής Α΄ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Μητέρα-Υγεία, τηλ.επικοινωνίας: 210 6867688, 697 2094230 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα digestive-surgery.gr.