Γυναικομαστία: Πού οφείλεται και με ποια επέμβαση αντιμετωπίζεται

Γυναικομαστία: Πού οφείλεται και με ποια επέμβαση αντιμετωπίζεται

Ο πλαστικός χειρουργός Νώντας Καποσίτας αποκαλύπτει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αντιμετώπισή της

Το ανδρικό στήθος μπορεί να παρουσιάσει φυσιολογικές μεταβολές κατά την διάρκεια της εφηβείας με αύξηση του μεγέθους των μαστών. Αυτή η περίπτωση ονομάζεται γυναικομαστία και οφείλεται σε ανακατονομή των ανδρογόνων/οιστρογόνων και είναι φυσιολογική. Η γυναικομαστία αυτή υποχωρεί μετά από 1 χρόνο.

Υπάρχουν όμως αρκετές περιπτώσεις που δεν υποχωρεί και παραμένει και μετά από τα 18 χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση ονομάζεται γυναικομαστία όταν αφορά τον αδένα του μαστού μόνο και είναι εντοπισμένη κάτω από την θηλή.

Σε κάποιες περιπτώσεις εμπλέκεται με εναπόθεση τοπικού λίπους και δημιουργεί μια σύνθετη λιποαποθήκη (λίπους-γυναικομαστίας) και λέγεται ψευδογυναικομαστία-λιπομαστία.

Στην κατηγορία της γυναικομαστίας ανήκουν και άνδρες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, περιπτώσεις που έχουν χάσει πολλά κιλά και οι bodybuilders.

Η επέμβαση της γυναικομαστίας

Η επέμβαση της γυναικομαστίας όταν είναι μικρού μεγέθους (class I ) αφορά τον αδένα και γίνεται μέσα από μια μικρή τομή στο σκούρο τμήμα της θηλής-θηλαίας άλω.

Από εκεί με την μέθοδο Round the clock αφαιρείται η γυναικομαστία και η επέμβαση κλείνεται με εσωτερικά ράμματα χωρίς σημάδια.

Η ανάρρωση είναι γρήγορη και ο χειρουργημένος δεν πονάει καθόλου. Ο ασθενής φοράει ένα ειδικό γιλέκο για 4 εβδομάδες.

Μπορείτε να δείτε το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του Νώντα Καποσίτα και να διαβάσετε περισσότερα για την γυναικομαστία. https://www.kapositas.gr/gynaikomastia.php